Activitatea economica generala a intreprinderii

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.35

nivel: Facultate

Intreprinderile producatoare de bunuri materiale, denumite si intreprinderi de productie, pot fi: intreprinderi industriale,intreprinderi agricole,intreprinderi de constructii, etc.
Intreprinderile prestatoare de servicii pot fi: intreprinderi comerciale, intreprinderi de transporturi, banci,etc.

Ca unitate de baza a economiei, intreprinderea trebuie sa reuneasca in cadrul ei[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Activitatea economica generala a intreprinderii

Intreprinderile producatoare de bunuri materiale, denumite si intreprinderi de productie, pot fi: intreprinderi industriale,intreprinderi agricole,intreprinderi de constructii, etc.
Intreprinderile prestatoare de servicii pot fi: intreprinderi comerciale, intreprinderi de transporturi, banci,etc.

Ca unitate de baza a economiei, intreprinderea trebuie sa reuneasca in cadrul ei mijloace tehnico-productive, resurse umane -un numar de angajati cu o anumita pregatire,- resurse materiale si resurse financiare. Astfel, intreprinderea poate fi privita ca o organizatie tehnico-productiva, sociala si economica.

Caracterul de organizatie tehnico-productiva rezulta din specificul activitatilor productive, al tehnologiei folosite si al dependentei tehnologice dintre elementele structurale, acesta determinad si profilul sau de activitate.

Ca si unitate sociala, intreprinderea cuprinde un ansamblu de activitati umane cu o finalitate bine determinata, sub forma unui complex de relatii structurale interpersonale sau pluripersonale in care angajatii sunt diferentiati in functie de autoritate, statut si rol in realizarea unor obiective precise. Ca organizatie sociala, intreprinderea indeplineste rolul de centru de decizie, dispunad de un sistem de management alcatuit dintr-o structura de management si un proces de management.

Privita ca o organizatie economica, intreprinderea este un organism independent, cu autonomie deplina, cu un obiectiv de activitate fixat inca de la infiintare, cum sunt: rentabilitate, calitate, crestere, aceste obiective variind in functie de marimea, statutul juridic, mediul socio-politic al intreprinderii.

In sens economic o intreprindere, ca agent economic, indiferet de dimensiune, forma de proprietate si organizare produce bunuri si servicii destinate vanzarii de piata, scopul fiind obtinerea profitului.

Intreprinderea este veriga organizatorica unde se desavarseste fuziunea intre factorii de producttie cu scopul obtinerii de bunuri economice in structura, cantitatea si calitatea impuse de cererea de pe piata si obtinerea unui profit. Intreprinderea suporta costuri corespunzand remunerarii factorilor de productie utilizati care trebuie recompensati prin rezultatele productiei sale.

Cu alte cuvinte, intreprinderea trebuie sa produca o valoare superioara costurilor sale. O uniune de intreprinderi constituita sub o singura conducere si gestiune financiara se numeste firma comerciala. Ea poate cuprinde mai multe unitati care efectueaza activitati identice localizate in mai multe zone geografice sau filiale care fac afaceri de genuri diferite in aceeasi zona.

Intreprinderea ca sistem social este un ansamblu de elemente interdependente, distinct de mediul exterior cu care poate intra in diferite relatii si orientat catre realizarea anumitor obiective.

Intreprinderea ca sistem se caracterizeaza printr-o anumita delimitare si care formeaza structura sa, de asemenea relatiile dintre elementele care realizeaza interdependenta lor precum si obiectivele acesteia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.