Activitatea economica

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.98

nivel: Facultate

Gospodariile sau menajele reprezinta agentul economic care exprima caAZliAZtaAZtea de con-sumatori de bunuri personale. Ele realizand venituri, le folosesc pentru a cumAZpara bunurile de caAZre au nevoie. Sursa veAZniturilor este din salarii, titluri de proprietate sau rente. Din acest punct de ve-dere gospodariile se prezinta in functie de activitatea sefului de faAZmilie, adica se impart in cate[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Activitatea economica

Gospodariile sau menajele reprezinta agentul economic care exprima caAZliAZtaAZtea de con-sumatori de bunuri personale. Ele realizand venituri, le folosesc pentru a cumAZpara bunurile de caAZre au nevoie. Sursa veAZniturilor este din salarii, titluri de proprietate sau rente. Din acest punct de ve-dere gospodariile se prezinta in functie de activitatea sefului de faAZmilie, adica se impart in categorii socio-proAZAZfeAZsiAZonale (salariati, liberi profesionisti, proprietari de vaAZlori mobiliare sau imobiliare, proprietari funciari, mici inAZtreAZprinAZzatori, manageri, pensionari, etc.).

Caracteristici:
- gospodaria este principala consumatoare de bunuri si servicii, fiind cea mai importanta unitate de deAZcizie in domeniul cererii;
- deciziile ei urmaresc maximul de satisfacere a nevoilor prin folosirea de bunuri si servicii;este principala proprietara de factori de productie, decizand cui sa vanda serviciile lor.Institutiile de credit sunt acele unitati publice, priAZvaAZte sau mixAZte a caAZror functie principala consta din a fi intermediari financiari intre ceiAZlalti agenti ecoAZnoAZmici. Aceste uAZniAZtati colecteaza si redistribuie disponibilitatile fiAZnanAZciAZaAZre. Din aceasta grupa fac parAZte toate bancile.

Resursele lor provin din angajamente contractate (deAZpoAZzite la vedere sau la termen, obliAZgaAZtiAZuni) din dobanzi.Societatile de asigurari realizeaza despagubiri in cazuri de risc, in schimbul unor prime de asigurare. Administratiile publice exprima denumirea generica pentru oficialitatile publice la niAZvel na-tional si local. Ele au in principal functia de redistribuire a veAZniAZtului efectuand serAZvicii nonAZmarAZfaAZre: aAZsigurarea seAZcuAZritatii, inAZvatamantului public, jusAZtitiei, infrastructurii rutiere, portuare. Sursa veAZni-turilor este din varAZsaAZminAZte obligatorii efectuate de unitatile care apartin altor sectoare.

Administratiile private reprezinta acel agent economic care grupeaza organizatiile priAZvaAZte fa-ra scop lucrativ - asociatii, fundatii, organizatii, avand ca functie prestarea de servicii nonAZmarAZfare pentru aAZnuAZmiAZte colectivitati specifice. Resursele lor financiare provin din contributii voAZlunAZtare, cotizatii, venituri pe proAZAZAZprietati, sponsorizari.Strainatatea desemneaza toate celelalte economii nationale si unitatile lor aAZuAZtoAZnoAZme. Tot aici inAZtra si administratiile straine aflate pe teritoriul tarii de referinta. Acesti agenti economici spe-cifici nu sunt caAZracterizati prin nici o functie sau sursa de venit. Cu acestia agentii economici inAZterni realizeaza actiuni de imAZport-export.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.