Activitatea diplomatica a Sfantului Scaun in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Nu intamplator, prima sa declaratie publica din 3 martie 1939, continea elementele unui program menit sa contribuie la consolidarea pacii. Cele cinci conditii fundamentale menite in conceptia pacelliana, sa asigure o pace de durata intre natiunile lumii, dezvoltate in prima enciclica "Summi Pontificatus", din 20 octombrie 1939, au fost: premisele morale ale pacii, temeiurile noii ordini internatio[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Activitatea diplomatica a Sfantului Scaun in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial

Nu intamplator, prima sa declaratie publica din 3 martie 1939, continea elementele unui program menit sa contribuie la consolidarea pacii. Cele cinci conditii fundamentale menite in conceptia pacelliana, sa asigure o pace de durata intre natiunile lumii, dezvoltate in prima enciclica "Summi Pontificatus", din 20 octombrie 1939, au fost: premisele morale ale pacii, temeiurile noii ordini internationale, elementele fundamentale ale vietii nationale si internationale, principiile fondatoare ale unei adevarate democratii si Biserica universala si pacea mondiala.

Spre deosebire de Benedict al XV-lea, Pius al XII-lea a cautat sa elaboreze o doctrina a pacii, cu alte cuvinte, era interesat in elaborarea premiselor teoretice si morale ale unei paci juste si durabile. Pornind de la dreptul natural, Pius al XII-lea a schitat idealul unui sistem international capabil sa garanteze existenta si securitatea tuturor natiunilor si a minoritatilor nationale. Proiectul sau nu s-a limitat la aspectul juridic ci a implicat si aspectele economic si social.

O atentie speciala a acordat problemelor dezarmarii precum si necesitatii crearii unor institutii supra-nationale care sa beneficieze de competente reale si efective. Astfel, in mesajul transmis cu ocazia Craciunului, 1939, Papa lansa ideea constituirii, la sfarsitul razboiului a unei organizatii internationale menita sa asigure prezervarea pacii si respectarea independentei statelor indiferent de marimea lor, a drepturilor minoritatilor, a rezolvarii problemei dezarmarii.

Aceste chestiuni teoretice evocate de Pius al XII-lea in diferite ocazii erau completate cu referiri la evenimente imediate. Procedand astfel, Pius al XII-lea vroia sa ofere sugestii gandirii politice a credinciosilor si, totodata, sa influenteze in masura posibilului deciziile liderilor politici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.