Activitatea cultural-stiintifica in vremea lui Teodosie al II-lea

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.82

nivel: Liceu

Importanta Codexului Teodosian est deosebita din punct de vedere istoric. Mai intai, el este izvorul cel mai pretios pe care-l detinem pentru studiul istoriei interne a Imperiului bizantin din sec. IV-V, cuprinzand in egala masura perioada in care crestinismul a devenit religie de Stat. De asemenea, Codul a servit mai mult decat culegerile anterioare, la intocmirea legislatiei lui Justinian. Noul [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Activitatea cultural-stiintifica in vremea lui Teodosie al II-lea

Importanta Codexului Teodosian est deosebita din punct de vedere istoric. Mai intai, el este izvorul cel mai pretios pe care-l detinem pentru studiul istoriei interne a Imperiului bizantin din sec. IV-V, cuprinzand in egala masura perioada in care crestinismul a devenit religie de Stat. De asemenea, Codul a servit mai mult decat culegerile anterioare, la intocmirea legislatiei lui Justinian. Noul cod dadea in prima jumatate a sec. al V-lea o mai mare stabilitate juridica, descoperind si luminand incertitudinile ivite din lipsa unei culegeri oficiale de legi.

Prin Codexul Theodosian ideea de unitate a Imperiului gaseste o viguroasa afirmare, el fiind publicat atat in Orient cat si in Occident in numele celor doi imparati: Teodosie al II-lea si Valentinian al III-lea. Este semnificativ faptul ca dupa publicarea lui, imparatii romani ai Orientului, nu vor mai trimite decat foarte rar legile lor in Occident. In sfarsit, detinand informatii autentice prezentate intr-o forma destul de clara, Codex Theodosianus a exercitat o influenta covarsitoare atat asupra popoarelor barbare din Orient cat si a celor din Occident. Faimoasa "lege romana a vizigotilor (lex romana vizigothorum) nu este decat un rezumat al Codului Teodosian.

Lex romana vizigothorum, numita si "Breviarul lui Alaric" (Breviarium Alaricianum), a influentat la randul ei si legislatia Europei Occidentale, devenind principala sursa de Drept roman in Occident [4].
Culegerile legislative ale lui Justinian patrund mult mai tarziu in Occident, spre sfarsitul Evului Mediu. La randul lor, bulgarii au primit Codexul Teodosian prin intermediul aceluiasi Breviar al lui Alaric. "Breviarium Alaricianum" fusese adresat prin papa Nicolae I regelui bulgar Boris, care va trimite o delegatie la papa in anul 866 pentru a-l intreba si a i se da relatii in legatura cu "legea lumii", leges mundanale cum o numeste el.

Drept raspuns, papa trimite bulgarilor, dupa propriile sale cuvinte "venerabila lege romana" (venerandae romanorum leges), considerata a fi fara indoiala "Breviarul lui Alaric" [5]. Alaturi de structura romana de Stat si cultura greaca, credinta crestina a reprezentat un element de baza a Imperiului bizantin. Unitatea acestui Imperiu multinational a fost asigurata de religia crestina. Daca nu exista constiinta unei natiuni bizantine, exista in schimb o singura credinta, cea ortodoxa, care indeplinea in cadrul Bizantului multinational si un rol politic.

Despartirea de credinta ortodoxa insemna nu numai lepadarea credintei celei adevarate, dar si lipsa de patriotism. [6]. Am vazut ca intelegand rolul si importanta crestinismului in viata publica a Imperiului, Teodosie I cel Mare, a luptat atat impotriva paganismului cat si a sectelor. Prin masurile si legile sale in favoarea crestinismului, el a spulberat definitiv iluzia paganilor, mai ales a filozofilor si a retorilor, ca religia lor ar putea sa mai reinvie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.