Activitatea cognitiva si organizarea activitatii independente a copiilor

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Referat despre Activitatea cognitiva si organizarea activitatii independente a copiilor
In cercetarea lui Zemleanuhina a fost făcută o comparare a copiilor din grădinițe și case de copii, la baza căreia erau experimentele în care copiilor li se dădea posibilitatea să cerceteze (1 sau o mulțime de obiecte, unele din care conțineau "secret", fapt ce-i dădea posibilitatea copilului să-și manif[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Activitatea cognitiva si organizarea activitatii independente a copiilor

Referat despre Activitatea cognitiva si organizarea activitatii independente a copiilor
In cercetarea lui Zemleanuhina a fost făcută o comparare a copiilor din grădinițe și case de copii, la baza căreia erau experimentele în care copiilor li se dădea posibilitatea să cerceteze (1 sau o mulțime de obiecte, unele din care conțineau "secret", fapt ce-i dădea posibilitatea copilului să-și manifeste inventivitatea și perseverența pentru descoperirea lui.

În casele de copii micuții greu se includeau în activitatea de cunoaștere cu obiectele, în 2 ori mai mult și distrăgeau atenția, ei mai rar și mai slab își manifestau fericirea în urma de manipulării cu obiectele.

In experimentele lui Zemleanuhina (1982) au fost fixate 120 de acțiuni diferite a copiilor cu obiectele. Toate acțiunile au fost împărțite în 5 categorii:
(1) de cercetare - orientare (au fost îndreptate spre cunoașterea cu obiectul - copilul privește la obiect și îl pipăie),

(2) manipulări nespecificice (acțiuni cu obiectul fără luarea în considerație menirea lui),

(3) acțiuni fizice specifice (care se caracterizează prin caracteristicile fizice a obiectului - obiectul rotind îl rostogolesc, guma o întind),

(4) acțiuni specifice culturale (se făceau cu considerația ultimelor, despre care copilul putea să știe numai de la matur. Aceste acțiuni sunt cele mai importante, progresive în repertoriul copiilor),

(5) acțiuni originale, neobișnuite cu obiectele. Ca rezultat - activitatea cognitivă la orfani este foarte joasă.

Când copilul se adresează la matur cu o întrebare, el nu primește un răspuns satisfăcător. Lucrătorii sunt atât de ocupați cu observarea tuturor copiilor, că nu pot acorda atenția numai unui copil. Se poate spune că activitatea cognitivă joasă e datorată învățării, și copilul nu se mai interesează de tot ce se petrece în jur.

Jocul și activitatea cu obiectele sunt activitatea dominantă a copiilor de vârsta preșcolară. Caracterul și conținutul lor sunt indicii obiectivi a dezvoltării mintale a copilului. Activitatea independentă se deosebește de ocupații prin aceea că apare sub inițiativa copilului, deci ea este interesantă pentru el si de aceea poate fi foarte productivă.

In timpul activității independente la copii se formează relații pozitive și cu maturii. Ei tind spre acei maturi, cu care se joacă, cu care se ocupă.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.