Active necorporale

5x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Liceu

Introducere
1. IAS 38 prescrie contabilitatea si prezentarea pentru active necorporale care nu sunt specificate in mod expres in alte Standarde Contabile Internationale. IAS 38 nu se aplica activelor financiare, drepturilor asupra subsolului sau cheltuielilor pentru explorarea acestora, precum si asupra cercetarii sau extragerii de minereuri, petrol, gaze naturale si resurse neregenerabile[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Active necorporale

Introducere
1. IAS 38 prescrie contabilitatea si prezentarea pentru active necorporale care nu sunt specificate in mod expres in alte Standarde Contabile Internationale. IAS 38 nu se aplica activelor financiare, drepturilor asupra subsolului sau cheltuielilor pentru explorarea acestora, precum si asupra cercetarii sau extragerii de minereuri, petrol, gaze naturale si resurse neregenerabile similare, precum si a activelor necorporale provenind din contracte cu detinatorii de polite de asigurare, ale intreprinderilor de asigurari. IAS 38 se aplica, printre altele, cheltuielilor de publicitate, de pregatire profesionala, de constituire si de cercetare si dezvoltare.

2. Un activ necorporal este un activ nefinanciar identificabil, fara suport material si detinut in scopul utilizarii in cadrul productiei sau aprovizionarii cu bunuri, sau furnizarii de servicii, pentru inchiriere sau altfel, in scopuri administrative. Un activ este o resursa:
(a) controlata de o intreprindere drept urmare a unor evenimente anterioare; si
(b) din care este preconizat ca intreprinderea sa obtina beneficii economice in viitor .

3. IAS 38 solicita unei intreprinderi sa recunoasca un activ necorporal (la cumparare) daca si numai daca:(a) este probabil ca intreprinderea sa obtina beneficii economice viitoare care pot fi atribuite activului respectiv; si (b) costul activului poate fi masurat in mod corect.
Aceste reglementari se aplica fie ca activul este achizitionat din exterior, fie ca este generat intern. IAS 38 include criterii suplimentare de recunoastere pentru activele necorporale generate intern.

4. IAS 38 specifica faptul ca fondul comercial, marcile, licentele, titlurile de publicatii, listele de clienti si alte categorii similare din punct de vedere economic, care sunt generate intern, nu vor fi recunoscute ca active.

5. Daca un element necorporal nu intruneste atat definitia, cat si criteriile de recunoastere ale activelor necorporale, IAS 38 solicita ca toate cheltuielile efectuate cu acest element sa fie recunoscute drept cheltuieli, atunci cand sunt efectuate, in orice caz, daca elementul este achizitionat la o combinare de intreprinderi care este o achizitie, aceasta cheltuiala (inclusa in costul achizitiei) va face parte din suma atribuita fondului comercial (sau fondului comercial negativ) la data efectuarii achizitiei.

6. IAS 38 solicita ca toate cheltuielile pentru cercetare sa fie recunoscute drept cheltuieli atunci cand sunt efectuate. Exemple de alte cheltuieli care nu vor da nastere unui activ necorporal care poate fi recunoscut in situatiile financiare sunt:
(a) cheltuiala cu constituirea unei noi activitati sau afaceri (costurile de constituire);
(b) cheltuiala pentru specializari;
(c) cheltuiala pentru publicitate sau / si pentru promovarea unui produs; si
(d) cheltuiala la mutarea sau reorganizarea unei parti sau a intregii intreprinderi.

7. IAS 38 solicita ca toate cheltuielile ulterioare aferente unui activ necorporal, realizate dupa cumpararea sau finalizarea sa, sa fie recunoscute drept cheltuieli atunci cand sunt efectuate, cu exceptia cazului in care :
(a) este probabil ca aceasta cheltuiala va da posibilitatea activului sa genereze beneficii economice viitoare peste standardul de performanta stabilit initial; si
(b) cheltuiala poate fi evaluata si atribuita activului in mod corect.
Daca aceste conditii sunt intrunite, cheltuiala ulterioara va fi adaugata costului activului necorporal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.