Actiunea vantului in constructii

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.99

nivel: Facultate

La nivelul pamantului se produce o miscare turbulenta. In aceasta zona viteza instantanee variaza mult in timp si de la un punct la altul. Cu cat inaltimea fata de teren este mai mica viteza vantului scade si creste turbulenta. La o inaltime suficient de mare numita inaltimea gradientului vitezei, aceasta se stabilizeaza. Curgerea devine lenta si este caracterizata de o valoare limita a vitezei nu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Actiunea vantului in constructii

La nivelul pamantului se produce o miscare turbulenta. In aceasta zona viteza instantanee variaza mult in timp si de la un punct la altul. Cu cat inaltimea fata de teren este mai mica viteza vantului scade si creste turbulenta. La o inaltime suficient de mare numita inaltimea gradientului vitezei, aceasta se stabilizeaza. Curgerea devine lenta si este caracterizata de o valoare limita a vitezei numita gradientul vantului. VIteza vantului se masoara cu anemometre.
Determinarea valorilor normate ale vitezei vantului.

Viteza vantului se considera o valoare aleatoare. Pentru calcul, pentru determinarea valorii normate a vitezei vantului se considera forta globala pe directia vantului Fw. Aceasta, pe o arie de constr. de referinta, orientata perpendicular pe directia vantului, se determina cu relatia:
Fw = qref x Cv(z) x cf x cd x Aref,
unde: qref = forta propriu-zisa;

Cv(z) = factor de expunere la inaltimea z deasupra terenului;
cf = coeficient aerodinamic de forta;
cd = coeficient de raspuns dinamic la vant al constructiei;
Aref = aria de referinta.
Valorile factorului de rafala depind in mod esential de intervalul de timp de mediere a vitezei de referinta a vantului.
Valoarea maxima a presiunii vantului la o inaltime z considerata fata de teren:

qx(z) = cx(z) x cf(z) x qref
Acesti coeficienti c(z) pot fi considerati 1 daca nu se asteapta cresteri ale vitezelor vantului datorate efectului de tunel de vant.
Pentru actiunea vantului in proiectare se foloseste codul de proiectare privind bazele proiectarii si actiunii asupra constructiilor a actiunii vantului. (indicative NP 082 - 04, aprobat in 15.02.2005).
In acest cod de proiectare exista o harta de unde se pot lua valorile caracteristice ale vitezei vantului pe un interval mediu de recurenta de 50 de ani, cu 2% probabilitate de depasire intr-un an (pe zone).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.