Actiunea mutagena a radiatiei UV asupra organismelor vii

5x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.62

nivel: Liceu

Efectele asupra sanatatii omului
Studiile de laborator si epidemiologice au demonstrat ca radiatiile UVB cauzeaza cancer de piele si joaca un rol important in evolutia melanomului malign. Mai mult, radiatiile UVB au fost asociate si cu cataractele. Toate razele solare contin radiatii UVB, chiar si la un nivel normal de ozon. Intotdeauna este importanta limitarea expunerii la razele solare, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Actiunea mutagena a radiatiei UV asupra organismelor vii

Efectele asupra sanatatii omului
Studiile de laborator si epidemiologice au demonstrat ca radiatiile UVB cauzeaza cancer de piele si joaca un rol important in evolutia melanomului malign. Mai mult, radiatiile UVB au fost asociate si cu cataractele. Toate razele solare contin radiatii UVB, chiar si la un nivel normal de ozon. Intotdeauna este importanta limitarea expunerii la razele solare, dar diminuarea stratului de ozon va duce la cresterea nivelului acestor radiatii si a riscului aparitiei unor efecte negative asupra starii de sanatate.

Efectele asupra plantelor
Procesele fiziologice si de dezvoltare ale plantelor sunt afectate de radiatiile UVB, chiar si de nivelul de radiatii UVB din prezent. In pofida mecanismelor de reducere sau remediere a acestor efecte si a unei abilitati limitate de adaptare la un nivel sporit de radiatii UVB, dezvoltarea plantelor poate fi afectata direct.

Schimbarile indirecte cauzate de radiatiile UVB (cum ar fi schimbari in forma plantelor, in modul in care nutrientii sunt distribuiti in interiorul plantelor, in diferite faze de dezvoltare sau in metabolismul secundar) pot fi la fel de importante sau chiar mai importante decat efectele negative directe ale radiatiilor UVB. Aceste modificari pot avea implicatii importante in pastrarea echilibrului sistemului ecologic.

Efectele asupra ecosistemelor marine
Fitoplanctonul sta la baza lantului trofic in ecosistemele marine. Productivitatea acestuia este limitata la stratul superior al apei acolo unde prezenta razelor solare favorizeaza acest lucru. Pozitia organismelor in aceasta zona este influentata de actiunea vantului si a valurilor. In plus, multe sunt capabile de miscari active care le sporesc productivitatea si astfel supravietuirea.

S-a demonstrat ca expunerea la radiatii solare UVB afecteaza atat mecanismele de orientare cat si mobilitatea acestora, avand drept efect o reducere a ratei de lor de supravietuire. Cercetatorii au demonstrat o scadere directa a productiei acestora cauzata de cresterea radiatiilor UVB, generata de diminuarea stratului de ozon.

S-a constatat ca radiatiile solare UVB sunt daunatoare in fazele initiale de dezvoltare ale pestilor, crevetilor, crabilor, amfibiilor si a altor animale. Cele mai importante efecte negative sunt scaderea capacitatii reproductive si dezvoltarea deficitara a larvelor. Chiar si la nivelul curent radiatia solara UVB este un factor limitator, orice crestere cat de mica a expunerii la aceste radiatii putand avea drept efect reducerea semnificativa a numarului de animale care se hranesc cu aceste organisme.

Efectele aupra ciclurilor biogeochimicale
Cresterea radiatiilor UVB poate afecta ciclurile biogeochimicale terestre si acvatice, alterand astfel atat sursele cat si consumatorii principalelor gaze responsabile de aparitia efectului de sera, cum ar fi dioxidul de carbon (CO2), monoxidul de carbon (CO) si altele. Aceste potentiale schimbari vor contribui direct la mecanismul care micsoreaza sau mareste cantitatea in care aceste gaze exista in atmosfera.

Efectele asupra materialelor
Polimerii sintetici, biopolimerii care apar in mod natural in natura, ca si cateva alte materiale de interes comercial sunt afectate negativ de radiatiile solare UVB. Materialele din ziua de azi sunt protejate partial de radiatiile UVB prin tratarea cu aditivi speciali. Aceasta sensibilitate la radiatiile solare UVB inseamna de fapt ca orice crestere a nivelului acestora va accelera procesul de degradare a materialelor, limitand astfel perioada de timp in care acestea pot fi utilizate in aer liber.

Este necesar sa asiguram pielii noastre fotoprotectia de care are nevoie, prin diverse metode:
- limitarea expunerii la mijlocul zilei;
- statul la umbra;
- purtarea de vesminte protectoare;
- protejarea ochilor, a fetei si a gatului, cu ajutorul palariilor cu boruri largi;

- folosirea ochelarilor de soare dotati cu protectie laterala si cu o forma cat mai bine adaptata fetei;
- aplicarea repetata a ecranelor protectoare (creme, lotiuni) cu spectru larg si cu factor de protectie de minimum 15;
- protejarea sugarilor si a copiilor mici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.