Actiunea in revendicare

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.93

nivel: Facultate

Actiunea in revendicare este acea actiune reala prin care proprietarul care a pierdut posesia bunului sau, cere instantei de judecata sa i se recunoasca dreptul de proprietate asupra bunului si restituirea acestuia de la posesorul neproprietar. Caracterele actiunii in revendicare:- este o actiune reala ;- ea este o actiune petitorie; - actiunea in revendicare este, in principiu, imprescriptibila [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Actiunea in revendicare

Actiunea in revendicare este acea actiune reala prin care proprietarul care a pierdut posesia bunului sau, cere instantei de judecata sa i se recunoasca dreptul de proprietate asupra bunului si restituirea acestuia de la posesorul neproprietar. Caracterele actiunii in revendicare:- este o actiune reala ;- ea este o actiune petitorie; - actiunea in revendicare este, in principiu, imprescriptibila sub aspect extinctiv.

Ea pune in discutie doua probleme: proba dreptului de proprietate si caracterul imprescriptibil al actiunii in revendicare. Prima problema: proba dreptului de proprietate incumba reclamantului care pretinde ca este proprietarul imobilului. Pentru atenuarea dificultatilor referitoare la proba dreptului de proprietate doctrinarii jurisprudenta au cristalizat cateva reguli care se invart in jurul notiunilor de titlu si de posesie si impun o comparatie a acestora si anume : titlu contra titlu, titlu contra posesie si posesie contra posesie.

A doua problema: actiunea in revendicare este, in principiu, imprescriptibila. Acest principiu decurge din caracterul perpetuu al dreptului de proprietate care nu se stinge prin neuz indiferent de timpul cat titularul sau nu l-a exercitat. Revendicarea bunurilor mobile este esential deosebita de revendicarea bunurilor imobile.
Revendicarea bunurilor mobile de la posesorul de buna credinta.
Potrivit noului Cod Civil "persoana care cu buna credinta incheie cu un neproprietar un act translativ de proprietate cu titlu oneros avand ca obiect un bun mobil devine proprietarul acelui bun din momentul luarii sale in posesie efectiva".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.