Actiunea hormonilor hipofizari ACTH si reglarea secretiei de ACTH

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.15

nivel: Facultate

Reglarea secreției de ACTH se realizează pe cale umorală și neuroreflexă centrală. Principalul factor umoral îl constituie concentrația sanguină a hormonilor glucocorticoizi reprezentați la om îndeosebi de cortizol. Sub influența acestuia, secreția de ACTH scade, realizând un veritabil mecanism de feed-back negativ, și invers, crește în absența glucocorticoizilor din circulație. Administrarea de e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Actiunea hormonilor hipofizari ACTH si reglarea secretiei de ACTH

Reglarea secreției de ACTH se realizează pe cale umorală și neuroreflexă centrală. Principalul factor umoral îl constituie concentrația sanguină a hormonilor glucocorticoizi reprezentați la om îndeosebi de cortizol. Sub influența acestuia, secreția de ACTH scade, realizând un veritabil mecanism de feed-back negativ, și invers, crește în absența glucocorticoizilor din circulație. Administrarea de extracte corticosuprarenale sau de cortizol provoacă de altfel atrofia zonei corticale a suprarenalelor, similară cu cea observată după hipofizectomie.

Hipertrofia compensatoare a corticosuprarenalei restante după suprarenalectomie unilaterală nu apare la animalul hipofizectomizat sau tratat cu cortizol. Inhibarea biosintezei glucocorticoizilor suprarenali cu metopironă, care blochează 11-β-hidroxilaza, este urmată de creșterea secreței de ACTH, ca urmare a deficitului de cortizol circulant.

Testul cu metopironă se folosește în clinica umană pentru explorarea secreției de ACTH și a funcției axului hipofizo-suprarenal în general.
S-a dovedit astfel că sinteza și eliberarea ACTH hipofizar depind de concentrația glucocorticoizilor din plasmă (corticosteron și mai ales cortizol). Reglarea secreției de ACTH de către produșii eliberați de o glandă periferică se realizează prin feed-back lung, în timp ce autoreglarea asigurată de ACTH circulant este consecința relației de tip feed-back scurt.

Prima modalitate deține un loc mult mai important decât cea de-a doua. În afara acestor informații umorale specifice, un rol deosebit revine factorilor nervoși nespecifici de origine extero- și interoceptivă. Aceștia sunt foarte numeroși și polimorfi, începând cu variațiile termice (cald, frig), traumatismele și hemoragiile și sfârșind cu efortul, anoxia, infecțiile sau stările psiho-emoționale.

Ansamblul stimulilor nociceptivi nespecifici generatori de reacții neurohormonale complexe de adaptare și apărare poartă denumirera generică de stres. Informațiile stresante nespecifice determină stimularea corticosuprarenalei cu participarea obligatorie a ACTH hipofizar. Veriga hipofizo-corticosuprarenală este indispensabilă reacțiilor de apărare contra factorilor de agresiune nervoasă și umorală cunoscută sub numele de sindrom general de adaptare, descris de Selye.

Mecanismul de stimulare a secreției de ACTH în stres este independent de reacțiile de feed-back specific dintre cortizol și ACTH. Descărcările de ACTH în stres, fiind de necesitate, sunt imediate. În cazul stimulilor umorali, acțiunea se exercită direct asupra teritoriului glandular hipofizar.

Reglarea directă este dublată de o componentă neuromumorală indirectă, de origine hipotalamică. S-a emis presupunerea că stimularea secreției de ACTH se realizează cu participarea hipotalamusului. Acesta îndeplinește atât un rol de zonă receptoare pentru glucocorticoizii circulanți cât și de convergența și integrarea aferențelor senzoriale din întregul organism. Prin intermediul iminenței mediane și a circulației portale de la nivelul tijei infundibulare, hipotalamusul participă la reglarea neuo-umorală a secreție de ACTH.

Saffran și Schally (1955) au precizat că asupra secreției hipofizare de ACTH controlul hipotalamic se face pe cale sanguină cu ajutorul unui factor de eliberare a corticotrofinei, denumit corticoliberină, (CRF sau corticotrophin releasing factor) secretat de eminența mediană. În timp ce lipsa glucocorticoizilor circulanți activează secreția de CRF, excesul lor în plasmă o inhibă. Blocând sinteza și secreția de CRF de către neuronii eminenței mediane, dozele mari de cortizol împiedică secreția de ACTH în stres.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.