Actele de procedura

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.97

nivel: Facultate

Reprezinta actul procesual prin care paratul, mai inainte de dezbaterea orala a procesului, invoca exceptii si aparari fata de cererea reclamantului si propune contradovezi.
Intampinarea trebuie depusa de parat cu cel putin 5 zile inainte de termenul de judecata dar, pentru a putea respecta acest termen de 5 zile, instanta insasi nu va fixa primul termen de judecata mai repede de implinirea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Actele de procedura

Reprezinta actul procesual prin care paratul, mai inainte de dezbaterea orala a procesului, invoca exceptii si aparari fata de cererea reclamantului si propune contradovezi.
Intampinarea trebuie depusa de parat cu cel putin 5 zile inainte de termenul de judecata dar, pentru a putea respecta acest termen de 5 zile, instanta insasi nu va fixa primul termen de judecata mai repede de implinirea unui termen de 15 zile.

In conditiile reglementarii actuale, cuprinse in art. 118, C.pr.civ., daca legea nu prevede expres altfel, intampinarea este obligatorie atat la judecata in fond cat si la judecata in caile de atac. S-a stabilit astfel (s-a trecut de la caracterul facultativ la ca-racterul obligatoriu) pentru ca instanta, inca de la inceput, de la faza scrisa a proce-sului, avand cererea si intampinarea, sa aiba o privire de ansamblu asupra litigiului (pentru a fi indeplinit principiul celeritatii in procesul civil).

Pentru contracereri trebuie sa se faca cerere reconventionala (o cerere indepen-denta in proces, care se poate judeca impreuna sau separat de cererea principala).Este foarte important de precizat ca intampinarea nu se poate disjunge de cererea principala.Prin intampinare se fac si aparari, iar prin aparare pot sa se faca si cereri (contra-actiuni). De exemplu, compensatia legala e aparare, dar compensatia judiciara e o contraactiune). Tinand cont de faptul ca intampinarea este obligatorie, in cazul in care paratul nu a depus-o, el va fi decazut din dreptul de a mai propune probe si de a invoca exceptii, mai putin insa in urmatoarele doua situatii:

a) In cazul in care sunt exceptii de ordine publica si care prin definitie pot fi invocate in orice stare a pricinii (Ex: Nu va fi decazut din exceptia invocarii autori-tatii de lucru judecat).
b) Cand nevoia unor dovezi ar rezulta chiar din dezbateri si pe care, fireste, paratul nu le putea anticipa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.