Actele administrative si celelalte forme de activitate a autoritatilor administratiei publice

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.78

nivel: Facultate

Actele administrative sunt acte juridice (manifestari de vointa facute in scopul nasterii, modificarii sau stingerii raporturilor juridice, de care legea leaga producerea acestor efecte juridice). Pentru a fi in prezenta unui act administrativ, acesta trebuie sa intruneasca toate caracteristicile unui act juridic. Actele administrative reprezinta manifestari unilaterale de vointa. Astfel se distin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Actele administrative si celelalte forme de activitate a autoritatilor administratiei publice

Actele administrative sunt acte juridice (manifestari de vointa facute in scopul nasterii, modificarii sau stingerii raporturilor juridice, de care legea leaga producerea acestor efecte juridice). Pentru a fi in prezenta unui act administrativ, acesta trebuie sa intruneasca toate caracteristicile unui act juridic. Actele administrative reprezinta manifestari unilaterale de vointa. Astfel se disting de alte acte juridice, care sunt rezultatul acordului de vointa a doua parti, dintre care una este reprezentata de un organ al administratiei publice. Actele administrative sunt emise numai in realizarea puterii publice.

Din aceasta trasatura a actelor administrative decurge faptul ca ele sunt obligatorii si executorii. Actele administrative sunt obligatorii pentru organul emitent, atat timp cat nu au fost revocate sau abrogate. Apoi, actele administrative sunt obligatorii pentru toate subiectele de drept ce desfasoara o activitate care cade sub incidenta prevederilor lor. In al treilea rand, actele administrative sunt obligatorii si pentru organele superioare din punct de vedere ierarhic celor emitente. In aceasta privinta, trebuie facuta distinctia intre actele administrative normative si cele individuale.

Actul administrativ normativ al organului inferior este obligatoriu pentru organul superior pana cand acesta din urma emite, la randul lui, un act normativ cu un continut contrar celui al actului normativ emis de organul inferior. Deoarece noul act normativ are forta juridica superioara, el il abroga pe cel al organului inferior. In cazul actelor individuale, acestea pot fi revocate sau anulate de catre organul superior. Cat timp nu au fost revocate sau anulate, organul superior trebuie sa le respecte. Prin caracterul executoriu al actelor administrative se intelege ca acestea se executa din oficiu, fara a mai fi necesar sa intervina instanta judecatoreasca pentru a-l investi cu titlu executoriu.

Prin intermediul actelor administrative se organizeaza executarea si se executa in concret legile. Aceasta trasatura decurge din impartirea clasica a functiilor statului (legislativa, executiva, judecatoreasca). Daca organul ce indeplineste functia legislativa edicteaza reguli de aplicare generala - legile (Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a tarii - art. 61, alin. 2 din Constitutie), organele ce indeplinesc functia executiva asigura aplicarea acestor reguli (Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice).

Pentru indeplinirea acestei sarcini, organele executive desfasoara o activitate in baza legii si pentru executarea legii, care imbraca o forma juridica specifica - actele administrative. Consecinta o reprezinta forta juridica inferioara a actelor administrative fata de cea a legilor. Actele administrative reprezinta forma juridica specifica a activitatii organelor administratiei publice si au un regim juridic specific. Actele administrative reprezinta forma juridica specifica prin intermediul careia se realizeaza activitatea organelor administratiei publice si de aceea ele sunt supuse unui regim juridic specific, avand in centrul sau Legea contenciosului administrativ si continand reguli specifice privind forma, procedura de emitere, conditiile de valabilitate si controlul actelor administrative.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.