Acquis-ul comunitar

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.60

nivel: Facultate

Mișcările de capitaluri

2.1 Raporturile dintre libera circulație a capitalurilor și libertățile de stabilire și de prestare a serviciilor

Exercitarea libertăților de stabilire și de prestare a serviciilor presupune o liberalizare prealabilă a anumitor deplasări de capitaluri. Astfel, libertatea de stabilire postulează unui investitor comunitar de a avea participați[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Acquis-ul comunitar

Mișcările de capitaluri

2.1 Raporturile dintre libera circulație a capitalurilor și libertățile de stabilire și de prestare a serviciilor

Exercitarea libertăților de stabilire și de prestare a serviciilor presupune o liberalizare prealabilă a anumitor deplasări de capitaluri. Astfel, libertatea de stabilire postulează unui investitor comunitar de a avea participații într-o societate stabilită într-un alt stat membru sau de a creea o filială. Este, de asemenea, cazul liberei prestații a serviciilor în cazul sectoarelor sensibile, bancar și al asigurărilor, care presupune o liberalizare a capitalurilor pe termen scurt (hot money) și transferuri pentru executarea contractelor de asigurare .

Pentru liberalizarea progresivă a circulației capitalurilor dintre statele membre au fost necesare 3 directive:
Prima este cea din 11 martie 1960 , ușor modificată în anul 1962 (Directiva din 18 decembrie 1962, JOCE, L.49, 22 ianuarie 1963). Acesta a repartizat mișcările de capitaluri într-o anexă prevăzând 4 grade de liberalizare diferite. În acest fel, liberalizarea a fost necondiționată pentru investițiile directe legate de dreptul de stabilire.
A doua directivă importantă este cea din 17 noiembrie 1986 . Acestă directivă liberaliza, în special creditele pe termen lung, legate de operațiuni asupra titlurilor care nu erau negociate la bursă. Veritabila liberalizare a venit odată cu adoptarea celei de-a treia directive, din 24 iunie 1988 , care liberaliza mai ales mișcările pe termen scurt.

Prezentată într-un mod foarte schematic, Directiva din 24 iunie 1988 lasă statelor membre libertatea de a lua măsuri de reglementare a lichidității bancare, chiar dacă ele puteau avea consecințe asupra operațiunilor de capitalurilor efectuate de instituțiile de credit cu nerezidenți. Directiva mai permitea măsuri de control administrativ, mai ales pentru a se împiedica fraudele fiscale, sau pentru a se face respectate regulile prudențiale în sistemul bancar, sau în scopuri statistice.

În sfârșit, directiva mai conținea o clauză de salvgardare specifică, în cazul circulației în cadrul Comunității europene sau în cadrul raporturilor cu țările terțe a capitalurilor pe termen scurt de o amploare foarte mare, implicând puternice tensiuni și perturbări pe piețele de schimb.
Tratatul de la Maastricht, fără a abroga Directiva din anul 1988, a accentuat profund liberalizarea circulației capitalurilor .

Dispozițiile tratatului au devenit necondiționate și cu efect direct. Principiul nu este numai acela al unei libertăți totale între statele membre, ci și cu privire la statele terțe. Atunci când perturbările provin din statele terțe și există un pericol sau o dificultate gravă pentru funcționarea Uniunii Economice și Monetare, Comisia primește o putere de decizie, după consultarea Băncii centrale Europene (BCE) . Clauzele de salvgardare specifice Directivei din 24 iunie 1988 pot fi invocate întotdeauna.
Printr-o hotărâre, Konle , din 1 iunie 1999, Curtea de Justiție a admis faptul că interesul general, în sensul dreptului comunitar, poate justifica restricțiile cu privire la libera circulație a capitalurilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.