Acordul Bassel

5x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 8.90

nivel: Facultate

Referat despre Acordul Bassel
In domeniul riscului operational, bancile trebuie sa stabileasca noi procese, noi categorii de risc, modul de colectare si intretinere a datelor, precum si proceduri de prevenire a pierderii lor.

De asemenea, daca unele reglementari mai pot fi inca rafinate, anumite cerinte sunt clare indiscutabil si anume cele referitoare la impactul asupra sis[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Acordul Bassel

Referat despre Acordul Bassel
In domeniul riscului operational, bancile trebuie sa stabileasca noi procese, noi categorii de risc, modul de colectare si intretinere a datelor, precum si proceduri de prevenire a pierderii lor.

De asemenea, daca unele reglementari mai pot fi inca rafinate, anumite cerinte sunt clare indiscutabil si anume cele referitoare la impactul asupra sistemelor suport, intrucat date utilizate pana acum numai de ofiterii si analistii de credite, devin obiect de interes transparent si pentru functiile financiar-contabile din banca si devin informatii publice din foste informatii strict private, trebuind sa indeplineasca standarde mai inalte de acuratete si un model de performanta in utilizare corespunzator.

De asemenea, Acordul Basel II nu va putea fi implementat daca metodologiile ce se dezvolta nu contin constituirea bazelor de date cu posibilitatea urmaririi lor istorice, modele statistice, tipologii si categorii de riscuri riguros definite. Efortul asociat acestor activitati, impactul puternic pe care-l au asupra sistemelor informatice existente nu este de neglijat si presupune o capacitate de organizare corespunzatoare.

4. Responsabilitati pentru executivii bancilor care isi asuma Acordul Basel II
Managementul executiv din institutiile bancare isi asuma responsabilitati multiple in procesul de pregatire si implementare a prevederilor acordului: de la sponsorii decidenti ai bugetului alocat, facilitatori si promotori ai schimbarii, organizatori si factori de decizie asupra modului in care se aloca resursele necesare, pana la alegerea partenerilor strategici de consultanta si mai apoi de sustinere cu infrastructura sistemica informationala.

De o importanta majora sunt si responsabilitatile asumate care decurg din enuntarea si urmarirea celor trei Piloni ai Acordului Basel II. Iata cateva dintre ele, structurate astfel:
4.1. Preocupari strategice

4.2. Responsabilitati legate de:
- gestiunea riscului de credit
- gestiunea riscului operational
- monitorizarea riscului de piata

4.1. Preocupari strategice
Comitetul director al fiecarei institutii financiare responsabile de managementul si executia proiectului Basel II trebuie sa considere in detaliu activitatile corespunzatoare fiecarei faze, insiruirea lor logica si metodologica, resurse numite in roluri si responsabilitati distincte, managementul proiectului, respectarea temporala a derularii proiectului, instruirea si responsabilizarea corespunzatoare a personalului implicat in proiect si parcurgerea cu calitate a fazelor proiectului si in bugetul aprobat si lansat.

Managementul schimbarii ca si al obtinerii de rezultate consistente in corelatie cu planul lansat trebuie de asemenea, monitorizat. Managementul controlului schimbarilor in timpul proiectului intra in sarcina managerului de proiect. De asemenea, in vederea obtinerii unei eficacitati si eficiente maxime, un proces de comunicare permanenta va avea loc pentru eliminarea oricaror rezerve de implicare, astfel incat proiectul sa beneficieze de toate premisele unei realizari cu succes.

4.2. Responsabilitati legate de gestiunea riscului de credit, riscului operational si a riscului de piata

Risc de credit: chiar si institutiile pentru care rezervele prudentiale de capital nu ridica o problema, trebuie sa verifice in detaliu pozitia capitalului propriu.

Regulile de neutralizare a riscului se extind si in zona colateralelor, garantiilor si derivativelor (pentru acele banci care tranzactioneaza derivative).

Complexitatea datelor solicitate este semnificativa. De aceea, se impune crearea unei baze de date robuste si, evident, auditabile. Procesele proiectate pentru creditare vor trebui sa satisfaca nu numai cerintele interne manageriale, dar si cerintele externe ale organismelor de control si supraveghere.

Aceasta presupune considerarea fazelor de testare si validare. Una din preocupari este ca cererea de rezerve - capital a crescut conform normelor Basel II si noii metodologii de rating, diferite de cele actuale in sens restrictiv, ceea ce poate avea un efect contractor pentru creditare, cu efecte macroeconomice nedorite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.