Acoperirea riscului de pret in contractele internationale

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Expertii previzioneaza ca o relaxare importanta a politicii fiscale in 2007 va duce la o rata a inflatiei de 6,8% la sfarsitul anului si un deficit al balantei de plati care se previzioneaza ca va creste la 10% din PIB.

Riscul de tara al Romaniei combina elemente politice, economice si sociale care sunt exacerbate de situatia interna politica actuala in care cele doua partide majore[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Acoperirea riscului de pret in contractele internationale

Expertii previzioneaza ca o relaxare importanta a politicii fiscale in 2007 va duce la o rata a inflatiei de 6,8% la sfarsitul anului si un deficit al balantei de plati care se previzioneaza ca va creste la 10% din PIB.

Riscul de tara al Romaniei combina elemente politice, economice si sociale care sunt exacerbate de situatia interna politica actuala in care cele doua partide majore ale coalitiei guvernamentale, Partidul National Liberal si Partidul Democrat, si Presedintele si Primul-ministru, fac schimburi reciproce de acuzatii ostile in fiecare zi - o situatie care ar putea duce la o dezmembrare a coalitiei de la putere si la noi alegeri, influentand economia si tranzactiile comerciale.

Preturile sunt foarte strans legate de schimbarile din economie si din situatia generala sociala, de mediu si politica a Romaniei. Schimbarile recente de clima, care au supus Romania la anumite riscuri legate de vreme au influentat in mod indirect nivelul preturilor. O scadere de 12,6% a fost inregistrata in veniturile din agricultura datorita inundatiilor recente.

Preturile produselor agricole ar putea sa fie, de asemenea, afectate in 2007 de seceta care a fost previzionata.Schimbarile din anul 2005 ar putea fi luate drept exemplu cu privire la impactul asupra preturilor, deoarece preturile pentru consumatorii finali au crescut cu 8.6%, depasind tinta de inflatie de 7,5%. Aceasta crestere s-a datorat in principal cresterilor de pret la utilitati, ca si impactului nefavorabil al unor factori incidentali cu ar fi inundatiile asupra pretului produselor alimentare.

De exemplu, daca o tranzactie pe termen lung cu produse agricole ar fi fost incheiata in timpul acestei cresteri a costurilor de productie si a preturilor, vanzatorul ar fi inregistrat pierderi din aceasta afacere deoarece el s-a obligat sa furnizeze produsele la un anumit pret, dar datorita inundatiilor sau secetei recoltele nu au fost cele asteptate si costurile sale au crescut considerabil.

Cresterea costurilor ar fi trebuit sa fie acoperita de o crestere in pretul tranzactiei, dar acest lucru nu s-ar fi putut intampla decat daca contractul ar fi continut o clauza de ajustare a pretului.

Riscurile legale intervin datorita schimbarilor prevederilor legislatiei relevante comerciale nationale si internationale si acestea pot fi devastatoare pentru un contract comercial international cu executare in timp caruia ii lipsesc clauzele de protectie corespunzatoare. Astfel de riscuri sunt legate de noi taxe si impozite, pierderea proprietatii si asa mai departe.

Printre riscurile legale care afecteaza preturile, procedurile birocratice greoaie si netransparente raman o mare problema in Romania. Experti internationali subliniaza perioadele de timp foarte mari necesare pentru obtinerea certificatelor de urbanism, titlurilor de proprietate, licentelor, bransarilor la utilitati, toate acestea ducand la cresterea ametitoare a costurilor de constructie.

Mai mult, exista frecvente schimbari legislative si de regulamente, in special in domeniul reglementarilor fiscale, realizate de cele mai multe ori fara nici un preaviz sau perioada de tranzitie.

Aceste modificari contribuie in mod semnificativ la cresterea costurilor afacerii dezvoltate in Romania, creeaza dificultati pentru investitori, si pot duce la cresterea preturilor prevazute in contractele pe termen lung.

Toate aceste riscuri pot fi acoperite prin clauze speciale inserate in contractele comerciale internationale. Exista clauze specifice pentru riscurile valutare, riscurile nevalutare si forta majora, si pentru riscurile politice, sociale, administrative si naturale.

Aceste clauze pot fi categorisite in: clauze de mentinere a valorii contractului, astfel cum partile s-au inteles inintial, si clauze pentru adaptarea contractului la noile conditii de pe piata. Diferitele categorii de clauze sunt, desigur, relative, deoarece unele pot fi incluse in mai mult de o categorie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.