Acolo langa izvora, iarba pare de omat

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.78

nivel: Liceu

Pare ca si tunchi vecinici poarta suflete sub coaja;
Ce suspina printre ramuri cu a glasului lor vraja".Personificarile (trunchi poarta suflete, suspina"), metafora ("a glasului lor vraja") si epitetul ("trunchi vecinici") sugereaza fosnetul unei npaduri peste care au trecut multi ani. Epitetul vecinici scoate in evidenta ideea de permanenta. Universul plin de vraja este completat de prezen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Acolo langa izvora, iarba pare de omat

Pare ca si tunchi vecinici poarta suflete sub coaja;
Ce suspina printre ramuri cu a glasului lor vraja".Personificarile (trunchi poarta suflete, suspina"), metafora ("a glasului lor vraja") si epitetul ("trunchi vecinici") sugereaza fosnetul unei npaduri peste care au trecut multi ani. Epitetul vecinici scoate in evidenta ideea de permanenta. Universul plin de vraja este completat de prezenta izvoarelor care dau peisajul vitalitate.

In mandrul intuneric izvoarele se zdrobesc de pietre, coboara-n ropot sau ("sar in bulgari fluizi in cuibar rtind de ape")."Iar prin mandrul intuneric ....... luna zace".Eminescu realizeaza un fascinant jos de lumini si umbre cu ajutorul epitetul mandru asezat intre substantivul "intuneric" si al imaginii vizuale si auditive izvoare zdrumicate peste pietre licurind.

Verbele de miscare coboara, trec, sar, curg, sporesc vraja peisajului nocturn. Dinamismul este dat de verbe dar si de epitete harnici unde izvoare zdrumicate si de metafora bulgari fluizi, cuibar rotind de ape. Metafora bulgari fuizi sugereaza fluiditatea. Acusticul este reliefat prin epitete ropot dulce suspina molatec. Sarind in bulgari fuizi, apele padurii se strang intr-o oglinda in care luna zace. Verbul zace ilustreaza ideea de tihna, de contopire cu tot ce este in jurul "cuibarului de ape".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.