Acizi nucleici

1x punct

categorie: Biologie

nota: 9.55

nivel: Facultate

Dupa provenienta lor, respectiv dupa materialele din care au fost extrase, acizii nucleici erau considerati de doua tipuri: acizi timonucleici (acizi nucleici din timus sau acizi nucleici animali) si acizi zimonucleici (acizi nucleici din drojdie sau acizi nucleici vegetali).

Intrucat s-a constatat ca deosebirea dintre ei consta in natura componentului glucidic (acizii timonucleici[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Acizi nucleici

Dupa provenienta lor, respectiv dupa materialele din care au fost extrase, acizii nucleici erau considerati de doua tipuri: acizi timonucleici (acizi nucleici din timus sau acizi nucleici animali) si acizi zimonucleici (acizi nucleici din drojdie sau acizi nucleici vegetali).

Intrucat s-a constatat ca deosebirea dintre ei consta in natura componentului glucidic (acizii timonucleici contin in molecula lor dezoxi-D-riboza, iar acizii zimonucleici contin D-riboza), denumirile lor au fost inlocuite cu denumirile de acizi dezoxiribonucleici (ADN), si acizi ribonucleici (ARN).

Cercetari ulterioare au dovedit, insa, ca aceste doua tipuri de acizi nucleici sunt prezente in toate organismele vii, avand rol important in desfasurarea proceselor vitale normale si patologice; acizii dezoxiribonucleici sunt substantele de baza in aparatul genetic, care asigura ereditatea si variabilitatea, pe cand acizii ribonucleici au mai mult rol functional legat de sinteza proteinelor.

Cercetarile lui O. T. Avery si colaboratorilor sai, au revolutionat genetica, punand bazele geneticii moleculare. Fenomenul de transformare genetica, a evidentiat rolul ADN-ului in ereditate, confirmat in continuare de numeroase cercetari. Se poate afirma in mod indubitabil, ca pentru toate organismele vii materialul ereditar este constituit din acizi nucleici.

STRUCTURA ACIZILOR NUCLEICI
Acizii nucleici sunt substante chimice macromoleculare cu grad inalt de polimerizare, formate prin inlantuirea unor molecule de nucleotide. Nucleotidele reprezinta unitatea monomerica a acizilor nucleici si sunt compuse din: o baza azotata heterociclica, o pentoza si un radical fosforic.

Bazele azotate - din macromolecula acizilor nucleici sunt de doua tipuri: purinice si pirimidinice:
- bazele azotate purinice - din structura acizilor nucleici sunt adenina (A) si guanina (G);
- bazele azotate pirimidinice - sunt reprezentate de timina (T), citozina (C) pentru ADN si citozina (C), uracil (U) pentru ARN.
- Pentoza - din componenta acizilor nucleici sunt dezoxiriboza (dR) pentru ADN si riboza (R) pentru ARN.
- Radicalul fosforic (P) - este acelasi pentru ambii acizi nucleici.

Proportia pentru cele trei componente de structura ale acizilor nucleici (radical fosforic, pentoza si baza azotata), pentru fiecare nucleotid este de 1 : 1 : 1.

Componenta de baza a acizilor nucleici se structureaza in felul urmator:
- pentoza (dR sau R) se leaga cu o baza azotata printr-o legatura N - glucidica si formeaza nucleozidul;
- nucleozidul legat cu o molecula de acid fosforic formeaza nucleotidul,
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.