Accizele

2x puncte

categorie: Economie

nota: 9.40

nivel: Liceu

Accizele au fost introduse in tara noastra in luna noiembrie 1991, dar o reglementare complexa a acestora s-a realizat in 1993 o data cu introducerea TVA –ului.

Incepand cu ! ianuarie 2004 odata cu introducerea Codului Fiscal s-a asigurat armonizarea principiilor de impunere cu legislatia comunitara si s-au simplificat procedurile de control , supraveghere [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Accizele

Accizele au fost introduse in tara noastra in luna noiembrie 1991, dar o reglementare complexa a acestora s-a realizat in 1993 o data cu introducerea TVA –ului.

Incepand cu ! ianuarie 2004 odata cu introducerea Codului Fiscal s-a asigurat armonizarea principiilor de impunere cu legislatia comunitara si s-au simplificat procedurile de control , supraveghere si autorizare a agentilor economici producatori si importatori de produse accizabile........
...................................

ULEIURI MINERALE

Pentru care se datoreaza accize cuprind urmatoarele categorii:

-benzina cu/fara plumb;
-motorina;
-pacura;
-gaz petrolier lichefiat;
-petrol lampant;
-benzen;
-toluen;
-xilen
-alte amestecuri de hidrocarburi aromatice.

Pentru uleiurile minerale necuprinse in categoria de mai sus destinate a fi utilizate , puse in vanzare sau folosite drept combustibil se datoreaza bugetului de stat o acciza la nivelul celei datorate pentru motorina.

Pe langa produsele accizabile de mai sus orice produs destinat a fi pus in vanzare sau utilizat drept carburant sau aditiv ori pentru a creste volumul final al carburantilor este impozitat drept carburant , nivelul accizei fiind cel prevazut pentru benzina cu plumb.

Consumul de uleiuri minerale in incinta unui loc de productie de uleiuri minerale nu e considerat fapt generator de accize atunci cand se efectueaza in scopuri de productie.

Pentru uleiuri minerale cuantumul accizei datorat bugetului de stat se determina pe baza relatiei:
A=Q*K*R
Q= cantitatea exprimata in tone sau litri

Regimul de antrepozitare

Antrepozitul fiscal poate fi folosit numai pentru pentru producerea si /sau depozitarea de produse accizabile, iar produsele accizabile supuse marcarii nu pot fi depozitate in antrepozite fiscale , cu exceptia bauturilor alcoolice supuse sistemului de marcare incepand cu 1 ian 2005.

Antrepozitul fiscal nu poate fi folosit pentru vanzari cu amanuntul a produselor accizabile , cu exceptia antrepozitelor fiscale care livreaza uleiuri minerale catre avioane si nave sau furnizeaza produse accizabile in magazine duty-free.

Antrepozitele fiscale pentru uleiuri minerale pot livra in regim de scutire directa catre persoane fizice uleiuri minerale utilizate drept combustibil pentru incalzit in baza autorizatiei de utilizator final , precum si gaze petroliere lichefiate distribuite in buteli tip aragaz pentru consum casnic.

Un antrepozit fiscal poate functiona numai pe baza unei autorizatii emisa de autoritatea fiscala competenta , respectiv de autoritatea centrala prin comisia instituita in acest scop prin ordin al MFP.

In vederea obtinerii autorizatiei pentru ca un loc sa functioneze ca antrepozit fiscal trebuie sa depuna o cerere la autoritatea fiscala teritoriala insotita de urmatoarele documente:

1- certificat de atestare fiscal(se atesta ca nu are datorii la bugetul statului)
2-copia situatiilor financiare anuale din ultimi 2 ani;
3- confirmarea organului fiscal cu privire la calitatea de platitor de accize;
4-un certificat constatator eliberat de Oficiul Registului Comertului.

Autorizatia de antrepozit fiscal poate fi anulata de catre autoritatea fiscala competenta in urmatoarele situatii:

- atunci cand iau fost oferite informatii inexacte sau incomplete in legatura cu utilizarea antrepozitului fiscal;
- daca antrepozitarul autorizat nu respecta oricare dintre obligatiile sale legale (daca aceasta s-a anulat timp de 5 ani nu mai poate avea alta);

Autorizatiile sunt emise numai pentru antrepozitarii autorizati si nu sunt transferabile .Atunci cand are loc vanzarea locului sau a afacerii autorizatia nu va fi transferata in mod automat noului proprietar , noul posibil antrepozitar trebuind sa solicite autorizarea.

SCUTIRI DE LA PLATA ACCIZELOR

Sutirile de la plata accizelor pot fi grupate in :

a) scutiri generale pentru produsele accizabile destinate unor scopuri expres prevazute de lege;
b) scutiri pentru alcoolul etilic si alte produse alcoolice;
c) scutiri pentru uleiuri minerale;

a) Scutiri generale- produsele accizabile sunt scutite de la plata accizelor atunci cand sunt livrate de antrepozitul fiscal pe urmatoarele destinatii:

-in cazul relatiilor consulare sau diplomatice;
-organizatiilor internationale recunoscute ca atarede autoritatile publice ale Romaniei.
-fortele armate apartinand oricarui stat parte la tratatul Atlanticului de Nord , cu exceptia fortelor armate romane;
- rezerve de stat si rezerve de mobilizare pe perioada in care au acest regim.

Scutirea se acorda pe baza unui certificat de scutire de la plata accizelor emis beneficiarului de autoritatea fiscala teritoriala indiferent de modalitatea de acordare a scutirii.

Accizele nu se aplica pentru importul de produse accizabile aflate in bagajul calatorilor si a altor persoane fizice cu domiciliul in Romania sau in strainatate in limitele si in conformitate cu cerintele prevazute de legislatia vamala in vigoare.

b) Scutiri pentru alcool etilic si alte produse alcoolice

Sunt scutite de la plata accizelor alcoolul etilic si alte produse alcoolice atunci cand sunt:
- complet denaturate conform prescriiptilor legale ;
- utilizate pentru producere de medicamente ;
- utilizate in scop medical in spitale si farmacii;
- utilizate pentru producerea de arome alimentare si au o concentratie ce nu depaseste 1.2 % in volum destinate prepararii de alimente sau bauturi nealcoolice;
- utilizate direct sau ca aliment al produselor semifabricate pentru producerea de alimente cu sau fara aroma cu conditia ca in fiecare caz concentratia de alcool pur la 100 kg de produs ce intra in compozitia ciocolatei si 5 l alcool pur l a100 kg produs ce intra in compozitia altor produse.
- utilizat in industria cosmetica
- utilizat in procedeee de fabricatie cu conditia ca produsul finit sa nu contina alcool;
- esantioane pentru analiza sau teste de productienecesare in scopuri stiintifice;

c) Scutiri pentru uleiuri minerale

Sunt scutite de la plata accizelor urmatoarele :
-uleiuri minerale folosite in orice alt scop decat drept combustibil sau carburant;
-orice ulei mineral utilizat drept combustibil in scop tehnologic sau pentru producerea de agenti termici si apa calda;
-uleiuri minerale livrate in vederea utilizarii drept carburant pentru aeronave , altele decat aviatia turistica in scop privat.
-uleiuri minerale livrate in vederea utilizarii drept carburant pentru navigatia maritima internationala si pentru navigatia pe cai navigabile interioare altele decat navigatiile de agrement in scop privat.
- uleiuri minerale care intra in Romania in rezervorul standard al unui autovehicul cu motor destinat utilizarii drept combustibil pentru acel autovehicul.
-orice ulei mineral utilizat de catre persoane fizice drept combustibil pentru incalzirea locuintelor;
-uleiuri minerale utilizate drept combustibil neconventional , s.a.m.d
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.