Accidentele vasculare cerebrale

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.97

nivel: Facultate

Sindromul arterei cerebrale posterioare: sindrom talamic, hemianopsie omonima, tulburari afazice cu alexie si uneori agnozie vizuala.
Sindroame ocluzive ale ramurilor trunchiului vertebro-bazilar: sindroame alterne cu interesarea nervilor cranieni de aceeasi parte cu leziunea si hemiplegie sau modificari cerebeloase si senzitive de parte opusa.Ocluzia arterei carotide interne: este precedat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Accidentele vasculare cerebrale

Sindromul arterei cerebrale posterioare: sindrom talamic, hemianopsie omonima, tulburari afazice cu alexie si uneori agnozie vizuala.
Sindroame ocluzive ale ramurilor trunchiului vertebro-bazilar: sindroame alterne cu interesarea nervilor cranieni de aceeasi parte cu leziunea si hemiplegie sau modificari cerebeloase si senzitive de parte opusa.Ocluzia arterei carotide interne: este precedata de fenomene tranzitorii de hemipareza, afazie sau ambliopie, alteori se instaleaza hemiplegia masiva ca prima manifestare.

Evolutia - in accidentul vascular cerebral ischemic complet determina moartea in primele 4 saptamani. Formele mai usoare pot avea o evolutie favorabila cu recuperare in cateva luni.Atacul ischemic tranzitoriu A.I.T. - se caracterizeaza prin simptomatologia descrisa la ischemie dar cu o durata de la 15, 20 minute, la cateva ore, dupa care bolnavul isi revine total. A.I.T. se pot repeta si ele reprezinta un semnal de alarma, in sensul ca se pot transforma in accidente vasculare cerebrale constituite.

B. Hemoragiile cerebrale - se caracterizeaza prin prezenta de focare hemoragice difuze ce infiltreaza parenchimul cerebral.Etiologie: hipertensiunea arteriala, ateroscleroza, anevrismele, boli sanguine, unele medicamente anticuagulante, traumatisme, insolatii, stari septice, intoxicatii, tumori cerebrale. Factori favorizanti: varsta intre 40 -60 de ani, obezitatea, eforturi fizice si intelectuale, excese alimentare, alcoolism, traume psihice.Simptomatologie - debutul este brusc asociat cu pierderea constiintei. Se poate semnala de scurta durata: cefalee, vertij, greturi si varsaturi, dupa care se instaleaza fenomene neurologice (hemiplegie, afazie) urmate sau nu de coma.

Examenul neurologic: prezenta unei hemiplegii opuse, facies vultuos asimetric prin prezenta unei paralizii faciale de tip central. Babinski prezent, hipotonie musculara de partea paraliziei, reflexele osteotendinoase abolite, tulburari sfincteriene.Evolutie 70-80% din cazuri au sfarsit letal. In hemoragiile mai limitate pronosticul este mai putin sever, 2-3 zile bolnavul isi revine din coma si ramane cu o hemiplegie flasca de partea opusa, care dupa 3-8 saptamani se transforma in hemiplegie flasco-spasmodica cu reflexe osteotendinoase exagerate si hipotonie musculara, apoi urmeaza stadiul spastic de hipertonie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.