Accesul la fonduri europene ,protejarea si inbunatatirea calitatii mediului PND 2007-2013

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.74

nivel: Facultate

Evaluarea de mediu
In urma unor analize atente a datelor disponibile in RSM, Anuarul Statistic si baza de date a Eurostat, a reiesit faptul ca Romania se confrunta cu sase probleme de medie:

Apa si sol:mostenirea industriala a dat nastere la zone intinse de soluri contaminate;imbunatatirea standardelor de viata rezulta in mod inevitabil in cresterea gradului de utilizare a a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Accesul la fonduri europene ,protejarea si inbunatatirea calitatii mediului PND 2007-2013

Evaluarea de mediu
In urma unor analize atente a datelor disponibile in RSM, Anuarul Statistic si baza de date a Eurostat, a reiesit faptul ca Romania se confrunta cu sase probleme de medie:

Apa si sol:mostenirea industriala a dat nastere la zone intinse de soluri contaminate;imbunatatirea standardelor de viata rezulta in mod inevitabil in cresterea gradului de utilizare a apei;conform datelor Eurostat, numai 54% din populatie este conectata la serviciile de alimentare cu apa, iar RSM estimeaza ca accesul la aceste servicii de baza in mediul urban este de 98%, iar in mediul rural de numai 33%;numai 95% din municipalitatile avand o populatie de peste 10.000 l.e. beneficiaza de facilitati de epurare a apelor uzate.

Calitatea vietii: Romania se afla pe locul doi din punct de vedere al mortalitatii infantile si tot pe locul doi, dar la sfarsitul clasamentului, printre statele membre UE si tarile candidate in ceea ce priveste speranta de viata.

Aer si schimbarile climatice,iimpreuna cu resursele naturale: Romania are cele mai scazut nivel al emisiilor de CO2 printre statele membre UE si tarile candidate si este pe cale de a indeplinii angajamentele asumate in cadrul Protocolului de la Kyoto.

Biodiversitate: Dintre statele membre UE si tarile candidate, Romania are cel mai mare numar de specii aflate in primejdie.
Patrimoniu cultural si peisaj: Romania dispune de numeroase muzee si monumente culturale si istorice; cu toate acestea, datele sugereaza ca majoritatea se afla intr-o stare avansata de degradare, iar facilitatile asociate activitatilor turistice sunt inadecvate.

Obiectivele de mediu incluse in PND pot fi exprimate dupa cum urmeaza:
remedierea deficientelor serviciilor si utilitatilor de mediu in toata tara si in mod special in zonele rurale;protejarea biodiversitatii si mostenirii de mediu unice in Romania;cresterea importantei dezvoltarii durabile si avansarea pe lista prioritatilor comerciale, politice si sociale.

Metodologia folosita pentru aceasta evaluare de mediu a PND a fost adaptata dupa metodologiile dezvoltate in Marea Britanie pentru Evaluarea Strategica de Mediu. Etapele procesului au fost urmatoarele:selectarea PND pentru a decide daca este cazul unei evaluari de mediu si delimitarea continutului pentru a determina dimensiunea unei astfel de evaluari;stabilirea unei baze de date si evaluarea nivelului impactului potential;elaborarea raportului de mediu, incluzand recomandari si anexe.

Fonduri structurale si de coeziune
Prin aderarea la Uniunea Europeana, Romania beneficiaza de fonduri structurale si de coeziune, instrumente financiare menite sa contribuie la reducerea decalajelor economice si sociale dintre Statele Membre UE. Pentru dezvoltarea si extinderea infrastructurii de mediu, Romania beneficiaza de Fondul European de Dezvoltare Regionala si de Fondul de Coeziune.

Fondul European pentru Dezvoltare Regionala contribuie la eliminarea dezechilibrelor regionale in Comunitatea Europeana, reducerea diferentei intre nivelurile de dezvoltare a diferitelor regiuni si recuperarea decalajului de catre regiunile mai putin favorizate.
Fondul de Coeziune sprijina Statele Membre in vederea reducerii diferentelor de dezvoltare economica si sociala si stabilizarii economiei nationale.

Accesarea fondurilor comunitare este conditionata de elaborarea de catre Statele Membre a unor documente oficiale care sa indice domeniile ce necesita sprijin financiar din partea UE.
In Romania, principalele documente de programare pentru perioada 2007-2013 sunt: Planul National de Dezvoltare 2007-2013 (PND);
Cadrul National Strategic de Referinta (CNSR);
Programele Operationale Sectoriale/ Programul Operational Regional (POS/POR);
Documentele Cadru pentru Implementarea Programelor Operationale (DCI).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.