Acasa ca teritoriu multiplu

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.98

nivel: Facultate

Cunoasterea spatiului a avut intotdeauna doua "laturi". In relatia noastra cu spatiul putem vorbi de doua "abordari" ale lui ca obiect de studiu: cea a experimentarii directe, senzoriale, a practicilor "ordinare" si cealalta, "rationala", sau, mai degraba dorit rationalizanta, ce are ca scop un control, o planificare, o desemnare a spatiului ce se configureaza, in cele mai multe cazuri, ca rezulta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Acasa ca teritoriu multiplu

Cunoasterea spatiului a avut intotdeauna doua "laturi". In relatia noastra cu spatiul putem vorbi de doua "abordari" ale lui ca obiect de studiu: cea a experimentarii directe, senzoriale, a practicilor "ordinare" si cealalta, "rationala", sau, mai degraba dorit rationalizanta, ce are ca scop un control, o planificare, o desemnare a spatiului ce se configureaza, in cele mai multe cazuri, ca rezultat al celei dintai.

Definirea precisa a limitelor unui teritoriu, trasarea de frontiere, desenarea de praguri sunt gesturi unice, gesturi initiale sau finale, momente de declaratie, sunt marcari ale intalnirii cu ceilalti, cei care nu suntem noi, cei ai teritoriului. Reperele cotidiene, inserate in tesatura teritoriilor suprapuse, fac parte din structura lor proprie, sunt parte a dimensiunii emice a acestora, in timp ce frontierele se ragasesc de obicei in zona eticului, in zona unei deja-exterioritati.

Raportul dintre limita si interior este adus la lumina atunci cand studiem raportul dintre teritoriile administrative si cele traite. Moment in care conflictul, sau in cel mai bun caz, incongruenta dintre desemnare / semnalizare si apropriere / utilizare devine evident.
Putem vorbi, in principiu, de doua tipuri majore de teritorii : teritoriile lor si teritoriile noastre. Cu alte cuvinte, orice individ se poate raporta la un dublu sistem teritorial. Primul sistem de referinta este unul administrativ, stabilit la un nivel politico-ideologic, legat mai mult sau mai putin de spatiul antropologic.

Acesta regleaza, sau macar influenteaza, functionarea celui de-al doilea sistem teritorial, cel al practicilor cotidiene. Cele doua sisteme se regasesc de cele mai multe ori intr-o relatie conflictuala ce se manifesta la toate nivelurile si scarile: de la scara de bloc la scara nationala. Relatia conflictuala dintre aceste doua tipuri de teritorii provine din chiar modul lor de definire.

In cazul primului tip, cel administrativ, definitorii sunt mai ales limitele sale (nationale, de judet, de sector...), frontiere ce devin de cele mai multe ori obstacole ale functionarii celui de-al doilea tip de teritoriu, cel "natural". Cel din urma, fiind construit prin utilizarea de facto a spatiului, se defineste prin continutul sau (activitati, miscari, repere, memorii, semne si simboluri).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.