Abordul vascular

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.88

nivel: Facultate

Sistemul venos superficial Sistemul venos superficial este format din vene care nu insotesc arterele, localizate subcutanat si care prezinta numeroase anastomoze in sistemul profund. Venele membrului superior revenue venous superficial a mania venele digitale ( care iau nastere din reteaua subunghiala ) se unesc cu plexul venos al pulpei degetelor, formand colateralele digitale care se varsa atat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Abordul vascular

Sistemul venos superficial Sistemul venos superficial este format din vene care nu insotesc arterele, localizate subcutanat si care prezinta numeroase anastomoze in sistemul profund. Venele membrului superior revenue venous superficial a mania venele digitale ( care iau nastere din reteaua subunghiala ) se unesc cu plexul venos al pulpei degetelor, formand colateralele digitale care se varsa atat in reteaua venoasa dorsala, cat si in cea palmara. Din reteaua dorsala se formeaza venele metacarpiene, de obicei in numar de trei.

iEURS venele antebratului si plicii cotului:
a. vena cefalica ( externa ) - porneste din partea radiala a retelei dorsale a mainii; adesea devine vizibila distal de tabachera anatomica, unde poate fi abordata.
b. vena basilica (interna) - porneste din partea ulnara a retelei dorsale a mainii.
c. vena mediana a antebratului dreneaza plexul venos palmar superficial, urca de-a lungul liniei mediane a antebratului. La nivelul plicii cotului, se bifurca, dand o ramura externa si una interna, realizand cu venele laterale un "M" caracteristic, unde fiecare dintre componente poate fi usor abordata.

Venele extremitatii superioare sunt prevazute cu valve unidirectionale, fapt care poate avea importanta in cateterismul venos periferic.
Venele membrului inferior Sistemul venos al membrelor inferioare este mult mai putin evident decat cel al membrelor superioare. Venele dorsale ale piciorului (digitale si metatarsiene) dreneaza sangele spre arcul venos al piciorului. Din acest arc pornesc venele marginale ale piciorullui care vor forma originea venelor safene. Tendinta marcata a acestor vene de a se tromboza reduce utilitatea lor la pacientii adulti. La copii situatia este diferita, in sensul ca pentru perioade scurte de timp se utilizeaza orice vena abordabila, inclusiv a membrelor inferioare.

Pentru punctionarea venelor periferice se alege de obicei sistemul venos cav superior, incepand cu venele dorsale ale mainii, venele antebratului si doar in ultimul rand venele de la plica cotului. Obliterarea de la inceput a venelor de la plica cotului compromite posibilitatea de utilizare a venelor situate distal.Venele sistemului venos cav inferior sunt mai predispuse la tromboze, impiedica mobilizarea pacientului, motive pentru care nu sunt utilizate decat in cazuri extreme.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.