Abordari conceptuale privind managementul productiei

3x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Managementul intregului complex de activitati din interiorul intreprinderii reclama modalitati de abordare adecvate pentru ca functionarea agentului economic sa genereze performantele dorite. Conform teoriei managementului doua abordari se detaseaza ca importanta si utilitate: abordarea functionala si abordarea sistemica.

Abordarea functionala considera intreprinderea un organism co[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Abordari conceptuale privind managementul productiei

Managementul intregului complex de activitati din interiorul intreprinderii reclama modalitati de abordare adecvate pentru ca functionarea agentului economic sa genereze performantele dorite. Conform teoriei managementului doua abordari se detaseaza ca importanta si utilitate: abordarea functionala si abordarea sistemica.

Abordarea functionala considera intreprinderea un organism complex, aflat in continua transformare si evolutie. Functia este un concept teoretic abstract, utilizat pentru a ordona activitatile complexe si variate ale intreprinderii (spre deosebire de functii, activitatile au un caracter concret). Notiunea de functiune la nivel de intreprindere a aparut ca urmare a studiilor referitoare la relatia dintre diviziunea muncii si ierarhia obiectivelor .

Conducerea oricarei intreprinderi are in vedere atingerea unor obiective. Obiectivele reprezinta caracterizari cantitative si calitative ale scopurilor urmarite de intreprindere. Se disting in general urmatoarele tipuri de obiective:
- obiective fundamentale - exprima principalele scopuri ale intreprinderii. Scopul poate fi de exemplu realizarea unui profit. Obiectivele acesteia au un caracter sintetic si integrator si se refera la o perioada lunga de timp.
- obiective derivate de gradul I (principale) - deriva din cele fundamentale. Un exemplu poate fi productia ce trebuie realizata intr-o perioada de timp.

- obiective derivate de gradul II (secundare)- se deduc din cele de gradul I si implica in realizarea lor folosirea unor procese de munca. De exemplu un obiectiv derivat il reprezinta realizarea unui anumit produs intr-o cantitate specificata.
- obiective specifice - sintetizeaza lucrarile si actiunile care contribuie la realizarea obiectivelor derivate. De exemplu un astfel de obiectiv poate fi realizarea reperelor necesare produsului.

- obiective individuale - caracterizeaza activitati specifice la nivelul posturilor de munca, de exemplu: executia unui set de operatii. Acest set de operatii constituie sarcina postului.Functiunea reprezinta ansamblul activitatilor omogene, complementare sau convergente desfasurate de un personal de o anumita specialitate, folosind metode si tehnici specifice, cu scopul realizarii obiectivelor derivate de gradul I.

Criteriul omogenitatii presupune gruparea a doua sau mai multe activitati identice ca specific, care necesita tehnologie si tehnici specializate de lucru in acelasi domeniu, dar al caror volum justifica tratarea lor distincta. De exemplu, vanzarea produselor pe piata interna si pe piata externa sunt activitati omogene care sunt integrate functiunii comerciale.

Criteriul complementaritatii consta in gruparea de activitati care se completeaza reciproc si unde una este auxiliara celeilalte. Activitatile pot fi diferite ca natura, pot necesita tehnici diferite de abordare, dar legaturile dintre ele sunt indispensabile. In acest context, activitatea de intretinere si reperatii este o activitate auxiliara in raport cu activitatea de fabricatie, o activitate de baza, deci sunt activitati complementare si se includ in functiunea de productie.

Criteriul convergentei presupune gruparea unor activitati diferite, reclama tehnici de abordare diferite, dar converg spre realizarea unui anume obiectiv. De exemplu, activitatea de documentare si activitatea de inventica- total diferite - converg spre elaborarea unei tehnologii sau spre crearea unui nou produs. Ambele activitati sunt grupate in functiunea de cercetare-dezvoltare.

In multe cazuri delimitarea continutului unei functiuni constituie o problema deosebit de dificila deoarece, privind din diferite unghiuri, una si aceeasi activitate poate fi inclusa intr-o functiune sau alta. In plus, o serie de activitati se impletesc foarte strans si se interconditioneaza reciproc incat includerea lor intr-o functiune se realizeaza cu un anumit grad de aproximare.H. Fayol a definit pentru prima data functiunile intreprinderii si astazi s-a ajuns la un consens cu privire la denumirea lor: cercetare-dezvoltare, productie, comerciala, financiar - contabilitate, resurse umane.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.