Abordari conceptuale ale problematicii regimului valutar

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.72

nivel: Facultate

Dupa criteriul posibilitatilor de preschimbare in alte valute, valutele sunt: convertibile, neconvertibile, transferabile si liber utilizabile.
Valutele convertibile sunt cele ce pot fi preschimbate in alte monede in mod liber, prin vanzare si cumparare pe piata, fara restrictii privind sume de preschimbat, scopul preschimbarii (plati pentru tranzactii curente sau transfer de capital) si ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Abordari conceptuale ale problematicii regimului valutar

Dupa criteriul posibilitatilor de preschimbare in alte valute, valutele sunt: convertibile, neconvertibile, transferabile si liber utilizabile.
Valutele convertibile sunt cele ce pot fi preschimbate in alte monede in mod liber, prin vanzare si cumparare pe piata, fara restrictii privind sume de preschimbat, scopul preschimbarii (plati pentru tranzactii curente sau transfer de capital) si calitatea celui ce efectueaza schimbul (rezident sau nerezident al tarii in care se efectueaza schimbul) [8].

Valutele neconvertibile participa la un numar restrans de operatii valutare, schimbandu-se intr-un singur sens: cumparare de valuta convertbila intrata in tara ca moneda neconvertibila [9].
Valutele transferabile au un anumit grad de convertibilitate stabilit in cadrul unei intelegeri pe plan regional, contribuind la transferarea de fonduri pentru un numar restrans de operatiuni [10].10
Valutele liber-utilizabile sunt cele cu convertibilitate totala, recunoscute de F.M.I. si alte organizatii financiare internationale, ca utilizabile pe plan larg in cadrul tranzactiilor internationale si ca negociabile in volum mare pe toate pietele financiare.

In aceasta categorie intra urmatoarele 5 valute : dolarul S.U.A., marca germana, lira sterlina, francul francez* si yenul japonez [11].
In functie de regimul de definitie a valutelor, acestea se grupeaza in [12]:a) valute care evolueaza liber pe piata si floteaza liber in functie de cerere si oferta b) valute a caror valoare este legata de cursul monedei unice europene - euro; c) valute al caror curs este legat de unele valute convertibile;d) valutele a caror valoare este legata de cursul D.S.T.

Vom face referire in cele ce urmeaza la doua concepte: valuta contractuala si valuta de plata.
Valuta contractuala este cea stipulata in contract, prin care se exprima pretul marfii, al serviciilor sau cota creditului acordat. Aceasta nu coincide intodeauna cu cea de plata. In situatia in care intr-un contract sunt scrise valute diferite pentru exprimarea platilor si a pretului, se inscrie, ca regula, si o clauza privind cursul valutar la care urmeaza sa se faca plata [13].
Valuta de plata este cea in care, conform contractului urmeaza sa se efectueze plata pentru marfa sau un credit.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.