Abordari ale conducerii strategice

5x puncte

categorie: Management

nota: 7.64

nivel: Facultate

Abordarea antreprenoriala – este adecvata firmelor mici si/sau tinere. Ea urmareste expansiunea economica prin valorificarea prompta a oricaror noi posibilitati ale pietei, chiar in conditii de incertitudine si risc. In aceste firme autoritatea si responsabilitatea sunt concentrate in mainile intreprinzatorului. Acesta este persoana care gestioneaza capitalul (propriu sau aflat in proprietat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Abordari ale conducerii strategice

Abordarea antreprenoriala – este adecvata firmelor mici si/sau tinere. Ea urmareste expansiunea economica prin valorificarea prompta a oricaror noi posibilitati ale pietei, chiar in conditii de incertitudine si risc. In aceste firme autoritatea si responsabilitatea sunt concentrate in mainile intreprinzatorului. Acesta este persoana care gestioneaza capitalul (propriu sau aflat in proprietatea altor persoane) si care exercita si functia de sef de intreptindere (manager).

Abordarea adaptiva – este practicata de catre intreprinderile comerciale mari si foarte mari cu evolutia viitoare insuficient definita, cu scopul infuficient clarificat, fara o anticipare a cerintelor pietei. Autoritatea si responsabilitatea sunt dispersate intre membrii conducerii participative.

Abordarea planificata – este recomandabila pentru firmele comerciale de dimensiuni mijlocii. Ea pune accentul pe evaluarea, cunoasterea si directionarea evolutiei viitoare si pe planificarea stiintifica a activitatii. Autoritatea si responsabilitatea apartine managerului de grup ce elaboreaza o strategie coerenta si unitara.

Cea mai formalizata abordare este cea planificata, iar cea mai putin formalizata este abordarea antreprenoriala.5.FUNDAMENTAREA STRATEGIILOR ECONOMICE A

FIRMELOR DE AFACERI INTERNATIONALEO strategie performanta trebuie sa gaseasca solutii la o serie larga de probleme viitoare ca:

raportul cerere oferta pe piata pe care actioneaza (interna sau externa);

de unde, cum, cat se cumpara?;

ce marfuri sunt profitabile?;

oferim ceva in plus in comparatie cu ce le ofera concurentii?;

pot fi descurajati legal concurentii?;

care e cea mai adecvata politica de pret (mari, mijlocii sau mici);

de unde si cum se asigura capitalul necesar?;

ce destinatie are profitul?;

care e motivatia salariatilor?;

cum sa asiguram o buna colaborare cu sindicatele?.

Conceperea unei strategii care sa ofere raspunsuri (solutii) la aceste vaste probleme implica o metodologie de elaborare a acesteia, cu 2 parti, si anume:

Premise ale elaborarii strategiei economice;

Etape (faze) ale procesului de elaborare a strategiei economice.

Premise ale elaborarii strategiei economice:

strategia sa fie fundamentata pe temeinice prognoze (tehnologica, economica, organizatorica, etc) efectuate de persoane si colective cu inalta pregatire.

fundamentarea strategiei pe temeinice cercetari de marketing ce sa permita firmei o cunoastere aprofundata a : volumului si structurii cererii in domeniul de activitate; modul si evolutiile anticipate ale activitatii pe o perioada cat mai lunga cu putinta.

abordarea sistemica a componentelor implicate de procesul dezvoltarii firmei. Acest lucru presupune ca toate componentele firmei sa fie privite ca subsisteme ale acesteia, considerata un sistem global. In consecinta, este necesar ca aceste componente ale firmei (unitatea de conducere, de desfacere, aprovizionare, productie) sa fie analizate si studiate in conexiunea lor directa, cunoscand ca o disfunctie a unei componente poate determina disfunctii si perturbatii ale celorlalte componente, si firmei in ansamblul ei.

se refera la folosirea in toate etapele principale ale conceperii si implementarii strategice a formelor de management participativ. Necesitatea acestei premise decurge din complexitatea si amploarea importului strategic pentru existenta si expansiunea firmei.

Etapele procesului de elaborare a strategiei economice:

Elaborarea strategiilor economice a firmelor de tranzactii, comert international presupune parcurgerea unui proces ce cuprinde mai multe etape:

evaluarea factorilor strategici;

formularea obiectivelor;

alegerea strategiilor;

punerea in opera a strategiei (implementarea strategiei);

evaluarea strategiei si controlul.

Evaluarea factorilor strategici – are menirea de a stabili precis locul pe care il ocupa firma in macrosistem si pe piata pe care actioneaza si a oportunitatilor accesibile. Pentru aceasta este necesara o evaluare simultana a urmatorilor factori:

Firma insasi – ale carei resurse si pozitii deja obtinute indica orientari, evolutii posibile, certe in viitor eliminand alte orientari posibile. Analiza acestor factori poate evidentia resursele interne, insuficient valorificate, a caror utilizare sa permita imbunatatirea performantelor (de exemplu: un grad scazut de folosire a capacitatilor de productie se poate datora unor cauze interne cum ar fi insuficienta preocupare pentru calitatea productiei, slaba pregatire profesionala a unei parti a personalului, o aprovizionare deficitara, s. a.).

Concurenta – ale carei pozitii si evolutii permit, prin comparare, evidenta atuurilor firmei si a factorilor de reusita ai acesteia in cadrul fiecarui segment de piata.

Piata – careia trebuie sa i se evalueze, in primul rand, tendintele de evolutie, atat cantitativ cat si calitativ, si structural. Analiza va urmari evidentierea masurii in care produsele oferite de catre firma sunt in concordanta cu tendintele de evolutie exprimate de piata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.