Abordarea sistemica a managementului

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.84

nivel: Facultate

Constituirea stiintei managementului a fost insotita si de un proces de proliferare a managementului stiintific, care, asa cum reiese din definirea de mai sus, prezinta un pronuntat caracter aplicativ si concret. Practic, managementul stiintific consta in munca de zi cu zi a conducatorilor care-si desfasoara activitatea la toate nivelurile ierarhice din organizatie.

Fireste, nu tot[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Abordarea sistemica a managementului

Constituirea stiintei managementului a fost insotita si de un proces de proliferare a managementului stiintific, care, asa cum reiese din definirea de mai sus, prezinta un pronuntat caracter aplicativ si concret. Practic, managementul stiintific consta in munca de zi cu zi a conducatorilor care-si desfasoara activitatea la toate nivelurile ierarhice din organizatie.

Fireste, nu tot ce fac managerii reprezinta management stiintific, ci numai acea parte a muncii lor care se fundamenteaza pe cunoasterea si aplicarea elementelor teoretico-metodologice puse la dispozitie de catre stiinta managementului. Cealalta parte a muncii managerilor apartine conducerii empirice, desfasurate numai pe baza bunului simt si experientei care, inainte de aparitia stiintei managementului, alcatuia in exclusivitate continutul activitatii de conducere din cadrul tuturor domeniilor sociale.

Managementul, ca stiinta, s-a cristalizat relativ recent, prin eforturile depuse de un mare numar de specialisti din intreaga lume, ca raspuns la stringentele necesitati ale practicii sociale.Managementul organizatiei este abordat din multiple puncte de vedere, care adesea se deosebesc substantial intre ele. Elementele specifice stiintei managementului organizatiei sunt deci procesele si relatiile de management, acestea prezentand o serie de trasaturi particulare ce confera acestei stiinte o pronuntata specificitate. De aceea, esenta stiintei managementului o reprezinta studiul relatiilor si proceselor de management.

Ca urmare a acestui studiu se descopera principiile, legitatile si celelalte elemente de esenta care explica continutul si dinamica managementului. Aceste legitati, ca si procesele si relatiile pe care le reflecta, cunosc o continua evolutie, de unde decurge necesitatea efortului creator de continua descifrare si actualizare, astfel incat acestea sa exprime esenta managementului in toata complexitatea sa, corespunzator conditiilor actuale si viitoare.

Avand in vedere caracterul aplicativ al acestei stiinte, un rol major in cadrul sau il detine conceperea de noi sisteme, metode, tehnici, proceduri de management al organizatiei in ansamblul sau si ale componentelor sale majore. Elaborate pe baza studiului relatiilor si proceselor de conducere si a legitatilor descoperite, elementele metodologice ale stiintei managementului reprezinta instrumentarul pus la dispozitia managerilor si a colaboratorilor acestora pentru a eficientiza activitatile organizatiei.

Managementul organizatiei rezida in studierea proceselor si relatiilor de management din cadrul lor, in vederea descoperirii legitatilor si principiilor care le guverneaza si a conceperii de noi sisteme, metode, tehnici si modalitati de conducere, de natura sa asigure obtinerea, mentinerea si cresterea competitivitatii. Caracteristic stiintei managementului organizatiei este situarea, in centul investigatiilor sale, a omului in toata complexitatea sa, ca subiect si ca obiect al managementului, prin prisma obiectivelor ce-i revin, in stransa interdependenta cu obiectivele, resursele si mijloacele sistemelor in care este integrat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.