Abordarea psihica a proceselor psihice

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.47

nivel: Facultate

Deci, psihicul nesatistăcut din punct de vedere emoțional dorește, după cum spuneam, să iubească mai mult; iar intelectul său investigator dorește să cunoască mai mult. Creatura umană conștientă bănuiește că ambele dorințe sânt supuse la o ușoară dietă; că există cu adevărat mai multe lucruri de iubit și mai multe lucruri de cunoscut undeva în misterioasa lume din afară, și că, în plus, puterile s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Abordarea psihica a proceselor psihice

Deci, psihicul nesatistăcut din punct de vedere emoțional dorește, după cum spuneam, să iubească mai mult; iar intelectul său investigator dorește să cunoască mai mult. Creatura umană conștientă bănuiește că ambele dorințe sânt supuse la o ușoară dietă; că există cu adevărat mai multe lucruri de iubit și mai multe lucruri de cunoscut undeva în misterioasa lume din afară, și că, în plus, puterile sale afective și capacitatea sa de înțelegere sunt demne de un obiectiv mai important și mai durabil decât cel furnizat de iluziile simțurilor.

Prin urmare, impulsionată de aceste porniri ale sentimentului și ale gândirii, conștiința încearcă mereu să alerge în întâmpinarea absolutului și este mereu forțată să se întoarcă înapoi. Sistemul filosofic riguros, diagramele științei, „atingerea apusului de soare” — toate sunt încercate rând pe rând. Arta și viața, accidente ale umanității noastre, pot făuri o perspectivă emoțională; până în momentul în care intelectul neglijat se trezește și afirmă că o astfel de perspectivă nu are nici un fel de validitate. Metafizica și știința par să ofere intelectului o fereastră deschisă înspre adevăr; până când inima întrevede acest peisaj și declară că nu e decât un deșert rece în care ea nu-și poate găsi hrana.

Aceste aspecte diverse ale lucrurilor trebuie fie fuzionate, fie depășite, pentru ca sinele în întregul său să fie satisfăcut; căci realitatea pe care acesta o caută trebuie să întrunească ambele cerințe și să se achite din plin.

Când Dionisie Pseudo-Areopagitul a împărțit acei îngeri din preajma lui Dumnezeu în serafimi, care sunt înflăcărați de iubirea perfectă, și heruvirni, care sânt plini de cunoașterea perfectă, el n-a tăcut decât să dea glas la două dintre cele mai intense aspirații ale sufletului uman, și a descris printr-o singură imagine dubla condiție a acelei viziuni beatifice. pe care sufletul și-o ia drept scop.

Într-un anume sens se poate spune că dorința de cunoaștere este o parte a dorinței de iubire perfectă; căci un aspect al acestei pasiuni atotcuprinzătoare este, în mod sigur, pornirea de a cunoaște, în cel mai profund. mai deplin și mai intim sens, lucrul adorat. Activitatea caracteristică iubirii - căci iubirea, cu totul înaripată, este activă in mod inerent șt „nu poate fi leneșă”, cum spun misticii este o căutare, o cale de acces înspre un obiect dorit, care numai când e posedat va fi cunoscut întru totul și numai când e cunoscut întru totul poate fi adorat în mod desăvârșit.

Comuniunea intimă, dar nu mai puțin idolatria fac parte din esența iubirii. împ1inirea fericită este scopul său propriu-zis. Acest lucru e adevărat pentru toți căutătorii iubirii, fie că cel iubit este de ordin uman sau divin – mireasa, Graal-ul’ roza mistică, plenitudinea lui Dumnezeu. Dar nu se poate spune în nici un caz că dorința de iubire nu e decât o parte a dorinței de cunoaștere perfectă; fiindcă acea ambiție strict intelectuală nu include nici un fel de adorație, nici un sacrificiu de sine. nici o reciprocitate a sentimentelor dintre cel care cunoaște și obiectul cunoscut.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.