Abordarea problemei drepturilor minoritatilor nationale

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Se crede ca in Carta Natiunilor Unite autodeterminarea este tratata drept un pas decisiv spre independenta. Dar, de fapt, aceasta nu corespunde adevarului. In primul rind, cind a fost adoptata Carta Natiunilor Unite, existau cincizeci si unu de membri, toti independenti. In al doilea rind, motivul pentru abordarea drepturilor popoarelor care inca nu erau independente era legat de recunoasterea fap[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Abordarea problemei drepturilor minoritatilor nationale

Se crede ca in Carta Natiunilor Unite autodeterminarea este tratata drept un pas decisiv spre independenta. Dar, de fapt, aceasta nu corespunde adevarului. In primul rind, cind a fost adoptata Carta Natiunilor Unite, existau cincizeci si unu de membri, toti independenti. In al doilea rind, motivul pentru abordarea drepturilor popoarelor care inca nu erau independente era legat de recunoasterea faptului ca puterile coloniale aveau indatoriri fata de popoarele guvernate. De aceea, problema acordarii independentei fostelor colonii era considerata una foarte delicata.

Presupunerea frecventa dupa care Carta Natiunilor Unite mentioneaza autodeterminarea in sensul curent al termenului este considerata drept o tentativa de rescriere retrospectiva a istoriei. In continuare vov examina diferite etape ale procesului de autodeterminare. r9l15ly
Prima faza: autodeterminarea si independenta de sub dominatia coloniala
Principalul scop al Natiunilor Unite a fost "de a dezvolta relatiile de prietenie intre natiuni, bazate pe respectarea principiului drepturilor egale si al autodeterminarii popoarelor".

Si alte documente asupra cooperarii economice si sociale Natiunile Unite se angajau sa asigure respectarea universala a drepturilor omului cu scopul de a crea conditiile necesare relatiilor pasnice si prietenesti dintre natiuni "bazate pe egalitatea in drepturi si autodeterminare". Este important contextul in care sunt plasate aceste articole. Atit in articolul 1 (2) cit si in in alte articole, este vorba despre dreptului popoarelor unui stat de a fi aparat de amestecul altui stat sau guvern. Conceptul de autodeterminare nu se referea atunci la dreptul la independenta al popoarelor dependente.

Autodeterminarea avea initial un inteles relativ limitat si se referea doar la state. Incepind din anii '50 ea a ajuns o problema morala odata cu cresterea numarului de membri afro-asiatici in deceniul sase. Autodeterminarea a devenit din ce in ce mai des invocata ca un drept al popoarelor dependente. La inceput, multe din puterile coloniale s-au impotrivit ideii ca ar exista un drept legal la autodeterminare.
Este evident ca evolutia conceptului de autodeterminare este legata istoric de decolonizare, de acordul din ce in ce mai general asupra obligativitatii asigurarii independentei popoarelor dependente, daca au optat astfel.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.