Abordarea logica a argumentarii

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Argumentarea, ca actiune de convingere, spre deosebire de demonstrare, trebuie sa ia in considerare si partenerul (dialogantul). Colaborarea dialogala se preocupa de stabilirea premiselor, prin argumente pro si contra, referitoare la una sau mai multe opinii cu privire la o problema. Prin dialog se analizeaza rational, pas cu pas, obiectiile aduse opiniei propuse ca premisa. Ca rezultat, in dialog[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Abordarea logica a argumentarii

Argumentarea, ca actiune de convingere, spre deosebire de demonstrare, trebuie sa ia in considerare si partenerul (dialogantul). Colaborarea dialogala se preocupa de stabilirea premiselor, prin argumente pro si contra, referitoare la una sau mai multe opinii cu privire la o problema. Prin dialog se analizeaza rational, pas cu pas, obiectiile aduse opiniei propuse ca premisa. Ca rezultat, in dialog se obtine "o asumare dimpreuna a acelorasi valori, a acelorasi semnificatii" (conf. Gh. Mihai - "Psihologia argumentarii", ed. Academiei, Bucuresti, 1987, p.35).

Nu orice afirmatie, sustinere sau interpretare declanseaza o argumentare intre dialoganti. Cand acestea pot fi verificate cu exactitate, pe baza unor criterii obiective, dispar si pretextul si suportul diferentelor de opinii, iar dialogul nu se mai justifica.
Cu totul alta este situatia cand partenerii de dialog nu sunt de aceeasi parere, intr-o anumita problema. De exemplu, nu vor declansa dialoguri argumentative propozitiile logice, precum:

Asemenea enunturi se fac cu referire la unele aspecte bine conturate si clar definite ale realitatii. Pentru a verifica adevarul lor, dispunem de criterii obiective: fie comparatia cu realitatea obiectiva, fie supunerea la analiza prin procedee logice etc. exista, insa, o serie de enunturi care redau experiente individuale, opinii, evaluari, atitudini etc., ce nu se leaga strict intre ele, fiindca nu formeaza sisteme de rationare si astfel nu pot fi demonstrate.

Daca, de exemplu, regulamentul, dispozitiunile, instructiunile juridice ar forma sisteme deductive, in care normele sa fie axiome, atunci luarea unei decizii ar consta intr-o derivare riguroasa a unei concluzii. Aceasta activitate s-ar putea transfera in intregime unui calculator.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.