Abordarea integrata a curriculum-ului

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 5.25

nivel: Gimnaziu

Pluridisciplinaritatea se refera la situatia in care o tema apartinand unui anumit domeniu este supusa analizei din perspectiva mai multor discipline,acestea din urma mentinandu-si nealterata structura si ramanand independente unele in raport cu celelalte. Interdisciplinaritatea presupune o intersectare a diferitelor arii disciplinare, in urma acestei intersectari putand lua nastere noi obiecte d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Abordarea integrata a curriculum-ului

Pluridisciplinaritatea se refera la situatia in care o tema apartinand unui anumit domeniu este supusa analizei din perspectiva mai multor discipline,acestea din urma mentinandu-si nealterata structura si ramanand independente unele in raport cu celelalte. Interdisciplinaritatea presupune o intersectare a diferitelor arii disciplinare, in urma acestei intersectari putand lua nastere noi obiecte de studiu.

In abordarea interdisciplinara incep sa fie ignorate limitele stricte ale disciplinelor, cautandu-se teme comune diferitelor obiecte de studiu, care pot duce la realizarea obiectivelor de invatare de grad mai inalt; intre aceste se numara si capacitatile metacognitive, cum ar fi luarea de decizii, rezolvarea de probleme, insusirea metodelor si tehnicilor de invatare eficienta etc.Transdisciplinaritatea reprezinta "punerea in act" a unei axiomatici comune pentru ansamblu de discipline.

Louis D' Hainaut distinge, in plan curricular, intre transdisciplinaritatea instrumentala si cea comportamentala:
-transdisciplinaritatea instrumentala urmareste sa-i furnizeze elevului metode de munca intelectuala transferabile la situatii noi cu care acesta se confrunta; ea este orientata mai mult catre rezolvarea anumitor probleme, decat pe achizitia de cunoastere "de dragul cunoasterii".

-transdisciplinaritatea comportamentala intentioneaza, dupa cum sublinia D' Hainaut, sa ajute elevul "sa-si organizeze fiecare dintre demersurile sale in situatii diverse".Integrarea orizontala Un exemplu il constituie integrarea geografiei,,ecologiei,educatiei civice etc., in studierea unei teme care se poate numi "Educatia pentru mediul inconjurator". Integrarea verticala Un exemplu clar in acest sens il ofera integrarea istoriei,educatiei civice, etc.,intr-o tema intitulata "Educatia pentru drepturile omului".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.