Abordarea complexa a dificultatilor de invatare

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Aceasta ultima definitie este cel mai des utilizata in prezent, atat de catre asociatii si organizatii LD, cat si de cercetatori ca punct de plecare pentru diferite studii. In majoritatea definitiilor enumerate intalnim elemente comune:a) disfunctiile neurologice; b) paternul inegal de dezvoltare; c) dificultati in sarcinile academice; d) discrepanta dintre performanta si potential; e) excluderea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Abordarea complexa a dificultatilor de invatare

Aceasta ultima definitie este cel mai des utilizata in prezent, atat de catre asociatii si organizatii LD, cat si de cercetatori ca punct de plecare pentru diferite studii. In majoritatea definitiilor enumerate intalnim elemente comune:a) disfunctiile neurologice; b) paternul inegal de dezvoltare; c) dificultati in sarcinile academice; d) discrepanta dintre performanta si potential; e) excluderea altor clauze.

a) Disfunctiile neurologice - in multe definitii este exprimata ideea ca LD sunt relationate cu o functionare cerebrala atipica. Pentru ca invatarea isi are originea in creier, prezumtia este ca o tulburare de invatare e determinata de o disfunctie a SNC. Deseori, disfunctia SNC este presupusa si determinata prin observarea comportamentului.
b) Paternul inegal de dezvoltare - se refera la dezvoltarea inegala a diferitelor componente ale abilitatilor mentale. Unele componente se maturizeaza rapid, altele mai tarziu aparand astfel probleme de invatare.

Acest patern inegal este numit "developmental imbalances", "diferente intraindividuale" sau "dificultati de procesare" (Lerner, 1989). Conceptul mentionat sta la baza multor programe de diagnosticare si remediere a LD. c) Dificultati in sarcinile academice- indivizii cu LD au dificultati in achizitia si/sau exersarea limbajului oral sau scris, a citirii, a calcului matematic, a scrierii, a rationamentului.
d) Discrepanta dintre potential si realizare (performanta) - reprezinta partea operationala a definitiei: copilul prezinta o discrepanta severa intre performanta la unul sau mai multe domenii si abilitatile lui intelectuale.

e) Excluderea altor cauze - LD nu inseamna retard mental, tulburari emotionale, deficienta vizuala, auditiva sau motorie, dezavantaj cultural, social sau economic. Problema dificil de elucidat apare atunci cand exista doua tulburari comorbide: care este primara si care este secundara? Definitiile LD trebuie restructurate tinand cont de aceste limite si respectandu-se cele sase principii (Kavale & Forness, 2000): (1) LD este un fenomen veritabil; (2) este nevoie de o noua clasificare in educatia speciala; (3) LD este o forma de "underachievement" academic; (4) LD nu este echivalenta cu performanta slaba; (5) LD e un tip special de probleme de invatare; (6) LD se asociaza cu deficite particulare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.