Abcesul pulmonar

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.99

nivel: Facultate

Cauzele cele mai frecvente sunt: stenoza bronsica (de obicei un cancer pulmonar), dilatatia bronsica, emboliile septice, suprainfectarea Unor afectiuni preexistente (chist hidatic, chist aerian, atelectazii etc), diverse infectii situate la distanta (sinuzite, otite, infectii dentare, furuncule, flebite, traumatisme toracice etc). In raport cu modul de formare, supuratia poate fi primitiva (abces [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Abcesul pulmonar

Cauzele cele mai frecvente sunt: stenoza bronsica (de obicei un cancer pulmonar), dilatatia bronsica, emboliile septice, suprainfectarea Unor afectiuni preexistente (chist hidatic, chist aerian, atelectazii etc), diverse infectii situate la distanta (sinuzite, otite, infectii dentare, furuncule, flebite, traumatisme toracice etc). In raport cu modul de formare, supuratia poate fi primitiva (abces cu piogeni, amibian, micotic) sau secundara unei alte afectiuni pulmonare (pneumonie, bronhopneumonie), unei supuratii toracice sau subdiafragmatice, unei embolii septice pulmonare.

Factori favorizanti sunt frigul, oboseala, alcoolismul, diabetul etc. Barbatii contacteaza mai frecvent boala.
Anatomie patologica: abcesul pulmonar este constituit de obicei din trei structuri: o cavitate care contine puroi, un perete mai mult sau mai putin ingrosat - aparand uneori ca o membrana (membrana piogena) - si o zona de reactie inflamatorie in jur.

Simptome: debutul este de obicei brutal, caracterizat prin frisoane, febra pana la 40º, junghi toracic, si mai rar, insidios. Urmeaza o perioada de 5 - 10 zile cu caAZracter de pneumonie sau bronhopneumonie, in care exista febra (39 - 40º), tuse si expectoratie mucoasa. In acest rastimp apar totusi unele elemente care sugereaza abcesul pulmonar: atingerea severa a starii generale (facies palid, temperatura neregulata, rezistenta la antibiotice), leucocitoza mare (20 000 - 30 000), cu polinucleoza.

Urmeaza perioada a treia, de deschidere in bronhii, cu evacuarea brutala a secretiei purulente, evacuare denumita voinica, si care apare intre a 5-a si a 15-a zi de evolutie. Uneori, vomica este precedata de hemoptizie sau de spute hemoptoice. Vomica poate fi unica, masiva, cand se insoteste de asfixie sau mai des fractionata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.