Abandonul in familie

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Fiecare din aceste actiuni este apta de a caracteriza singura existenta infractiunii. Pentru realizarea laturii obiective in aceasta varianta, nu este suficienta parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor a celui indreptatit la intretinere," mai este necesar ca acesta sa fi fost expus - ca o consecinta a acestor actiuni - la suferinte fizice sau morale1. Daca cel indreptatit la intretinere nu es[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Abandonul in familie

Fiecare din aceste actiuni este apta de a caracteriza singura existenta infractiunii. Pentru realizarea laturii obiective in aceasta varianta, nu este suficienta parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor a celui indreptatit la intretinere," mai este necesar ca acesta sa fi fost expus - ca o consecinta a acestor actiuni - la suferinte fizice sau morale1. Daca cel indreptatit la intretinere nu este expus la suferinte fizice sau morale, fapta nu constituie infractiunea de abandon de familie2.

Suferintele la care se refera textul pot deriva din lipsa sau insuficienta celor necesare traiului - locuinta, imbracaminte, hrana -, din contractarea unei maladii ori din lipsa sau dificultatea de a obtine ingrijiri medicale, din conditiile neigienice de trai, din imposibilitatea in care a fost pue de a urma o scoala etc.
Cea de-a doua modalitate a elementului material al infractiunii consta intr-o inactiune, o omisiune, anume, neindeplinirea cu rea credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege.

Este vorba de acele cazuri in care obligatia de intretinere, care opereaza in virtutea legii, nu implica o determinare baneasca sub forma unei pensii, ci prestarea directa a celor necesare traiului cotidian - alimente, imbracaminte, medicamente - fara de care nu pot fi concepute viata de familie si relatiile dintre membrii acesteia'.Are dreptul la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui castig din munca din cauza incapacitatii de a munci ori care nu are alte venituri. In practica judiciara s-a decis ca faptul de a avea un venit lunar in calitate de pensionar nu exonereaza pe fiu de obligatia legala de intretinere, daca venitul este.

insuficient pentru acoperirea nevoilor celui aflat in incapaoitate de a munci2.Tot in practica judiciara s-a hotarat ca in cazul In care comisia pentru ocrotirea minorilor a dispus incredintarea minorului unui leagan pentru copii, obligand in acelasi timp pe mama acestuia la plata unei contributii lunare, neindeplinirea obligatiei de a plati aceasta contributie nu constituie infractiunea de abandon de familie3.

A treia modalitate de realizare a elementului material al infractiunii de abandon de familie [art. 305 lit. c)] consta intr-o inactiune, si anume, neplata timp de doua luni a pensiei stabilite pe cale judecatoreasca. Termenul de 2 luni curge de la data cand hotararea a ramas definitiva sau cu executie provizorie privind pensia de intretinere.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.