Abandonul de familie

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.91

nivel: Facultate

Pericolul social pe care il reprezinta abandonul de familie aduce atingere institutiei familiei care este considerata ca o valoare sociala primordiala in societatea romaneasca. Pentru aceste considerente, aceasta infractiune a fost incriminata si sanctionata de legea penala. Delictul de abandon de familie este prevazut in art. 228 alin. 1 din noul C. pen. Din analiza textului incriminator, rezult[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Abandonul de familie

Pericolul social pe care il reprezinta abandonul de familie aduce atingere institutiei familiei care este considerata ca o valoare sociala primordiala in societatea romaneasca. Pentru aceste considerente, aceasta infractiune a fost incriminata si sanctionata de legea penala. Delictul de abandon de familie este prevazut in art. 228 alin. 1 din noul C. pen. Din analiza textului incriminator, rezulta ca acest delict constituie o fapta ce are o pluralitate de continuturi alternative.

Aceste continuturi alternative exprima formele diferite in care se poate prezenta - cu gradul de pericol social specific unei infractiuni - incalcarea obligatiei de intretinere in raporturile dintre membrii familiei. Diversitatea modalitatilor de comitere a infractiunii de abandon de familie are drept efect o auutonomizare a fiecarui continut, care, in acest mod, caracterizeaza singur existenta delictului. 1. Situatia premisa a acestei infractiuni o constituie existenta unor relatii de familie generatoare de obligatii de intretinere.

Conform art. 2 din Codul familiei, relatiile de familie se bazeaza pe prietenie si afectiune reciproca dintre membrii ei, care sunt datori sa-si acorde unul altuia sprijin moral si material. Situatia premisa reprezinta o cerinta esentiala a realizarii infractiunii, deoarece, in lipsa acesteia, nu avem infractiune.
Acest sprijin, inscris ca obligatie legala in dispozitiile codului familiei, desi are, obiectiv, o expresie materiala, constituie si un sprijin moral, caci impiedica suferintele morale pe care lipsa mijloacelor de intretinere le poate pricinui.

Obligatia de intretinere are un caracter concret, ea fiind acea indatorire impusa de lege unei persoane de a acorda altei persoane mijloacele necesare traiului. b) Obiectul material al infractiunii il constituie bunurile de care este lipsita persoana careia i se datoreaza ajutor sau intretinere (adapost, hrana, imbracaminte etc.). Aceasta parere este impartasita si de prof. Vintila Dongoroz. Prof. Vasile Dobrinoiu considera ca aceasta infractiune este lipsita de obiect material. Acest punct de vedere nu poate fi insusit, deoarece, dupa cum argumenta prof.

Vintila Dongoroz, bunurile de care este lipsita persoana care este indreptatita la intretinere formeaza obiectul material al acestui delict deoarece, prin lipsirea victimei de aceste bunuri i se cauzeaza persoanei vatamate suferinte fizice si morale. Pricinuirea acestor suferinte fizice sau morale reprezinta o alta cerinta esentiala a infractiunii. Asa cum s-a statuat in practica judiciara , daca nu s-au produs asemenea consecinte (de exemplu, copiii minori au ramas in grija tatalui care are venituri proprii si a altor doi copii majori, de asemenea cu venituri proprii) nu se poate retine infractiunea prevazuta in art. 228 alin.1 lit. a.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.