A unsprezecea elegie - de Nichita Stanescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.26

nivel: Liceu

De 15 milioane de ani Universul „aleargă” în toate părțile deodată, fără să dea semne că ar obosi. Dar va veni o vreme, când, într-un alt efort de voință, „înaintarea, goana, ea însăși mă va întrece și se va îndepărta de mine” (elanul vârstelor mature), „și va sta”. Este fracțiunea de secundă în care Universul se va opri din expansiune și va parcurge o alergare [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: A unsprezecea elegie - de Nichita Stanescu

De 15 milioane de ani Universul „aleargă” în toate părțile deodată, fără să dea semne că ar obosi. Dar va veni o vreme, când, într-un alt efort de voință, „înaintarea, goana, ea însăși mă va întrece și se va îndepărta de mine” (elanul vârstelor mature), „și va sta”. Este fracțiunea de secundă în care Universul se va opri din expansiune și va parcurge o alergare înapoi, spre origini, însă pe trasee modificate față de cele inițiale: „cu steaguri de frig, cu scuturi de sinŹgurătate, înapoi spre mine însumi alerg, smulgându-mă de pretutindeni”.

E sfârșitul de august, când mijește toamna; e vârsta de 50 de ani, când îți culegi de pretutindeni aducerile-aminte. La nivel cosmic, vorbim de epuiŹzarea treptată a reŹzervoarelor de combustibil inŹterstelar; galaxiile se vor stinge rând pe rând, până când ultimele stele se vor transforma în pitice albe.

La un moment dat, lumina se va retrage în găoace, iar gravitația va stăpâni întreg Universul; materia se va contracta atât de mult încât nu va rămâne decât un bob de sămânță. O sămânță născătoare de alt univers, după ce iarna hiperboreeană își va lichefia „oaŹsele ei albe și lungi”.
Purificați de aceste metamorfoze, vom intra „curățiți în muncile de primăvară”, căci noi, oamenii, suntem semințele, suntem aidoma Universului; „noi suntem cei văzuți din toate părțile deodată”, aleph la puterea aleph.

Totul e simplu, ne spune Nichita. Noi suntem semințele și ne pregătim din noi înșine să ne azvârlim în altceva, cu mult mai înalt, în altceva care poartă numele primăverii. Totul e atât de simplu.

Cojile oului se vor sparge din nou, iar Universul va începe să expandeze cu o viteză bine definită, „alergând” în toate direcțiile deodată. În spiralele galaxiilor se vor nașŹte planete și sori, iar lumina se va încovoia sub efectul încă palid al gravitației. Undeva în spațiul cosmic, o planetă albastră. Materia se organizează în celule.

„Alergau celulele până când se transformau în plante. Plantele se îngheŹsuiau între ele până când deveneau de carne. Carnea se spriŹjinea atât de puternic în ea însăși, încât interiorul ei deŹvenea os. Alergau animalele atât de înghesuite unul într-altul, până când vârful alergării lor deveni maiŹmuță și maimuța om. Se făŹcea că oamenii alergau până când se schimŹbau în cuvinte, și, oh, puternicile cuvinte, la rândul lor, alergau născând idei” (Nichita Stănescu, Respirări, 1982, p. 164)
Elegia a unsprezecea deschide de fapt o carte a viitorului, căci „primăvara” este simbolul nud al noului ciclu cosmic ce se prefigurează.

Nichita descoperă taina profețiilor atunci când accede viitorul prin creșŹterea vitezei de procesare a informației. În alt loc precizează: „Viteza cea mai mare este viteza gândului. Viteza gândului având un caracter abstract e singura viteză care poate fi infinită.” (Respirări, 1982, p.112).
*
Elegiile sunt o contemplare, un parcurs al umanității din perspectiva spiritului uman, spirit ce minimalizează, fără a nega, orice componentă a fiziologiei.

Patru ani mai târziu, pe un exemplar al ediției în limŹba franceză a Elegiilor (Editura Eminescu, București, 1970), oferit prietenului GheorŹghe Tomozei, NichiŹta a scris: „... pe această carte a unei deznădejdi, nici acum cu trecerea vremii vindecată; pe această carte al cărei noroc literar mă înspăimântă, echivalând cu o laudă pentru un ochi care plânŹge: - Ce frumos plângi!” (vezi Album…, 1984, p. 410).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.