A treia elegie

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.73

nivel: Liceu

A treia elegie
V. Contemplare
Se arată fulgerător o lume / mai repede chiar decât timpul literei A./ Eu știam atât: că ea există,/ deși văzul dinapoia frunzelor nici n-o vedea.// Recădeam în starea de om / atât de iute, că mă loveam / de propriul meu trup, cu durere,/ mirându-mă foarte că-l am.// Îmi lungeam sufletul într-o parte, și-ntr-alta,/ ca să-mi umplu țevile brațelor cu el./ [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: A treia elegie

A treia elegie
V. Contemplare
Se arată fulgerător o lume / mai repede chiar decât timpul literei A./ Eu știam atât: că ea există,/ deși văzul dinapoia frunzelor nici n-o vedea.// Recădeam în starea de om / atât de iute, că mă loveam / de propriul meu trup, cu durere,/ mirându-mă foarte că-l am.// Îmi lungeam sufletul într-o parte, și-ntr-alta,/ ca să-mi umplu țevile brațelor cu el./ La fel și globul de peste umeri / și celelalte-nfățișări, la fel.// Astfel mă încordam să-mi aduc aminte / lumea pe care-am înțeles-o fulgerător,/ și care m-a pedepsit zvârlindu-mă-n trupul / acesta, lent vorbitor.// Dar nu-mi puŹteam aminti nimic./ Doar atât - că am atins / pe Altceva, pe Altcineva, pe Altunde,/ care, știindu-mă, m-au respins.// Gravitație a inimii mele,/ toate-nțelesurile rechemându-le / mereu înapoi. Chiar și pe tine,/ rob al magneților, gândule.//

A treia elegie
Citind și recitind A treia elegie, trăim sentimentul acut că poŹemul descrie exŹperiența unei morți ratate, în fiŹnalul căreia autorul se înŹvredŹnicește cu știința de a muri (“Nu credeam să-nvăț a muri vreodată…”). Indirect luăm contact cu o lege cu caracter oŹbiectiv, respectiv legea creșterii și a descreșterii, altfel spus a vieții și a morții. Se disting mai multe etape: nașterea - creșterea - apogeul - descreșterea și moartea. NașŹterea și moartea aparŹțin aceluiași palier existențial și sunt, în fond, modul nostru de reprezentare a trecerii dintr-un plan în altul: nașŹterea într-un plan înseamnă moartea în alt plan.

A treia elegie
Elegia a treia este una din piesele de reŹzistență ale voluŹmuŹlui, fiind, în același timp, o veŹriŹtabilă cheie a liricii stănesciene.
Este imposibil de negat că poetul nu a exŹperimentat deŹduŹblarea, cu atât mai mult cu cât desŹcrieri ale senzațiilor trăite pe parcursul unor astfel de experiențe regăsim în voŹlumele sale ante-elegii: “Trupul meu, cu vedenii cu tot,/ a adormit diŹmiŹneața, întins pe podea./ Râd și mă bucur ca un savaot / și plec cât mai repede cu putință,/ dând mai întâi colțul cenușiu al străzii,/ și-apoi, de-a dreptul prin mijlocul bulevardului,/ fără teamă că aș putea fi stâlcit din întâmplare,/ de vreo limuzină oarecare”. Iar în final” “Voi, lucruri, Sfinxuri mișŹcătoare,/ și tu, iluminare” (De-a sufletul, vol. O viŹziuŹne a sentimentelor, 1964).

Dar și post-elegii: “Iată, mă trezesc smuls și tras în sus / în zona fără cer.// Aici,/ fără de trebuință îmi sunt/ plămânii și brațele.// Ochii numai ei, singuri, îmi rămân” (CăŹdeŹrea oamenilor pe pământ, vol. Obiecte cosmice, 1967).

Elegia a treia începe abrupt: “Dacă te trezești, iată până unde se poate ajunge: deodată ochiul tău devine gol pe dinăuntru, ca un tunel, privirea se face una cu tine”. Este renunțarea la starea de veghe în favoarea stării de reverie, de somn, de transă - ca o parabolă a morții (truŹpului). Se parcurge astfel acel tunel clasic, până la întâlŹnirea cu “fiinŹța de lumină” și panoramarea vieții de până atunci: “Deodată devine gol pe dinăuntru, ca o arteră fără sânge prin care peisaŹjele curgătoare ale somnului se văd”.

A treia elegie
Este starea de plutire peste geoŹgrafia camerei, în care obiectele nu mai au granițe, ci doar contururi abia perŹceptibile. SpecŹtacolul violează logica unui univers tridiŹmenŹsioŹnal.
Urmează singurătatea, iar apoi renașterea celui de-al șaŹselea simț: clarviziunea - ochiul din frunte. Din acest moment, moarŹtea nu mai poate înspăiŹmânta, pentru că ea este golită / secată de misŹterul care curge o dată cu fluviul (“Ca și cum s-ar scurge un morŹmânt și-ar curge pe fluviu tot misterul lui”.)

Luând contact cu acest revers ciudat dar mirific al existenței, mulți preferă să o abandoneze pe cea de pe Pământ și să se cuiŹbăŹrească în așternutul ideii de iubire. Dar pentru unii răspunsul este: “încă nu”. Și-atunci: “SunŹtem fructificați. Atârnăm de capătul unei priviri care ne suge”.

Întoarcerea e plină de tristețe: “Recădeam în staŹrea de om atât de iute, că mă loveam de propriul mei trup, cu durere, mirându-mă foarte că-l am”. După joncțiunea trupului cu spiŹritul “mă încordam să-mi aduc aminte lumea pe care am înțeles-o fulŹgerător și care m-a pedepsit zvârlindu-mă-n trupul acesta, lent vorŹbitor”.
În opinia noastră, întreaga lirică stănesciană treŹbuie reŹgânŹdită din această perspectivă. Numai un om care a trăit exŹperiența autoŹscoŹpiei poate exclama: “Sunt un om viu.

A treia elegie
Nimic din ce-i omenesc nu mi-e străin. Abia am timp să mă mir că exist, dar mă bucur înŹtotdeauna că sunt” (Sunt un om viu, vol. O viziune a sentiŹmentelor, 1964).
In poezia Pierderea conștiinței prin cuŹnoașŹtere (vol. În dulŹceŹle stil clasic, 1970) asistăm la o veritabilă căŹlătorie astrală pe care poŹeŹtul o face îmŹpreŹună cu rudele sale plaŹnetare și colecția sa de lei străŹvezii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.