A theoretical and empirical study of corporate lobby in the European Parliament

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Ar fi o greseala sa se considere ca lobbyul la PE este o activitate unidirectionala a grupurilor de interese vis-apvis de institutiile europene. Si PE este dornic sa intereactioneze pentru ca are nevoie de un contact apropit cu grupurile de interese pentru a-si indeplini rolul institutional. Acesta este motivul pentru care cheia intelegerii lobbyului pe langa PE este sa-l privim ca pe o relatie de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: A theoretical and empirical study of corporate lobby in the European Parliament

Ar fi o greseala sa se considere ca lobbyul la PE este o activitate unidirectionala a grupurilor de interese vis-apvis de institutiile europene. Si PE este dornic sa intereactioneze pentru ca are nevoie de un contact apropit cu grupurile de interese pentru a-si indeplini rolul institutional. Acesta este motivul pentru care cheia intelegerii lobbyului pe langa PE este sa-l privim ca pe o relatie de schimb intre doua organizatii interdependente: grupurile de interese si institutia europeana.

Resursele care fac obiectul schimbului.
"Accesul" la procesul decizional din cadrul PE reprezinta principala resursa solicitata de grupurile de interese.
Pentru a oferi acesta resursa PE solicita trei bunuri de acces, a caror caracteristica comuna este informatia. Se pleaca de la prezumtia ca grupurile de interese cunosc mai bine decat decidentii politici care sunt problemele care ii afecteaza.

Expertiza tehnica (Expert knowledge) - Acest bun de acces se refera la informatiile cu un grad ridicat de tehnicitate si specializare. Aceasta expertiza tehnica este necesara pentru a formula politici europene eficiente. De exemplu: expertiza tehnica oferita de catre Deutsche Bank pentru a le permite oficialilor europeni sa inteleaga detaliile tehnice necesare pentru a dezvolta o noua directiva pentru piata financiara.

Informatii despre Interesul European Agregat (European encompassing interest) - Acest bun de acces se refera la nevoiele si interesele agregate ale sectorului privat la nivelul UE. De exemplu, informatia oferita de Asociatia Europeana a Caselor de Economii privind interesele membrilor sai in legatura cu o noua directiva legat de piata financiara. Informatii despre Interesul National Agregat (Domestic encompassing interest) - Se refera la nevoile si interesele agregate ale unui sector din cadrul unui stat national. De exemplu, informatia oferita de catre Asociatia Bancherilor Britanici privind interesele proriilor membri asupra unei noi directive.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.