A sasea elegie stanesciana

3x puncte

categorie: Astronomie

nota: 9.62

nivel: Liceu

A sasea elegie stanesciana
A șasea elegie, a individului muțit de o apăsătoare dilemă, poate fi privită ca un război de uzură între oricare două elemente antagonice: sacrul și profanul, spiritul și materia, frigul și căldura, esŹtul și vestul, lumina și înŹtuŹnericul. Ca și cum unul dintre acestea ar trebui sacrificat pe altarul unei opțiuni ferme, când în realitate, fieŹcare peŹreche sunt [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: A sasea elegie stanesciana

A sasea elegie stanesciana
A șasea elegie, a individului muțit de o apăsătoare dilemă, poate fi privită ca un război de uzură între oricare două elemente antagonice: sacrul și profanul, spiritul și materia, frigul și căldura, esŹtul și vestul, lumina și înŹtuŹnericul. Ca și cum unul dintre acestea ar trebui sacrificat pe altarul unei opțiuni ferme, când în realitate, fieŹcare peŹreche sunt polii opuși ai aceluiași lucru.

Dar ce te faci când ai de ales între est și est, între lumină și lumină, între frig și frig… sau între iubire și iuŹbire? Poetul spune altfel: “stau între doi idoli și nu pot s-aleg”, “între două bucăți de lemn”, “între două schelete de cal”, “între două gropi”. Acesta-i apoŹgeul dilemei. Aparent opŹțiŹuŹnea nu are valoare, din moment ce cateŹgoriile sunt idenŹtice, fiind locatare ale aceluiași pol (și deci nu ale polilor opuși ale aceŹluiași lucru). De fapt, avem de ales între două luŹcruri diferite, două enŹtități diferite, fiecare cu plus și minus, cu înŹtuŹneŹric și lumină.


A sasea elegie stanesciana
La fel ca și polii magnetici, fiind identici, ei se resŹping reciŹproc, pentru că nu pot ocupa în același timp aceŹlași spaŹțiu: ca să mori, trebui să te naști, așa cum, ca să iubești pe cineva, trebuie să păŹrăsești pe altŹcineva.
E situația omului care trebuie să aleagă între două locuri de munŹcă, între două feluri de mâncare sau între două călătorii. Toate aŹcestea pot fi consecutive dar niŹciodată conŹcomitente - așa cum Nichita stă între două gropi și nu poate s-aleagă prima pe care o va astupa.

Poemul mai are rolul de a pune în valoare “prima opțiune” în cazul apariției unei dileme. Și asta pentru că orice decizie, orice acțiune întreprinsă, orice replică dată poate avea repercusiuni asuŹpra actelor și faptelor viitoare, deci asupra destinului. În funcție de ”prima opțiune”, siŹtuația poate căpăta o turnură imprevizibilă, astfel a doua opțiune progŹnozată inițial să aibă loc în alte condiții sau să nu se mai desŹfășoare niciodată: a doua groapă să nu mai fie astupată, a doua căŹlăŹtorie să fie contramandată, al doilea fel de mâncare să se altereze între timp.

Pentru a rezolva acest rebus ontologic, oamenii au la disŹpoziție două metode: una rațională și alta intuitivă, spre diferență de animale care se folosesc doar de instinct.

Pornind de la analiza elegiei a șasea, criticul MirŹcea Martin (1969) a conŹcluzionat: “Există în volumul lui NiŹchita Stănescu o suŹferință abstractă, produsă de difiŹcultatea organică de cristalizare într-un mod anumit al eŹxisŹtenței sau al cunoașterii. Poetul nu a învățat încă să renunțe și atitudinea lui lirică cea mai caracteristică mi se pare a fi imŹposibilitatea de a alege. Elegiile sale sunt aproaŹpe toate eleŹgii ale opŹțiunii”(Mircea Martin, Generație și creație, EPL, Buc., 1969, p.11-23.)

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.