A saptea elegie stanesciana

3x puncte

categorie: Astronomie

nota: 9.07

nivel: Liceu

A saptea elegie stanesciana
Versul “niciodată n-am să fiu sacru” a născut cele mai multe controverse între exegeți. Unii s-au grăbit să-l etiŹcheteze pe Nichita ca un “poet al opțiunii la real” și să-l înregimenteze în tabăra materialiștilor, în timp ce alții au socotit că această opțiune e absurdă, falsă și utopică, deŹoarece presupune “să renunți complet la v[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: A saptea elegie stanesciana

A saptea elegie stanesciana
Versul “niciodată n-am să fiu sacru” a născut cele mai multe controverse între exegeți. Unii s-au grăbit să-l etiŹcheteze pe Nichita ca un “poet al opțiunii la real” și să-l înregimenteze în tabăra materialiștilor, în timp ce alții au socotit că această opțiune e absurdă, falsă și utopică, deŹoarece presupune “să renunți complet la viața spirituală” (vezi ȘteŹfania Mincu, 1987, p.90-91) când, în reaŹlitate, în aŹcest volum Nichita vorŹbește despre spiriŹtoŹlogie, o știință eleŹvată, recuperată din sfere ceŹleste.

Această absurdă abandonare a sacrului pare doŹvada unei bătălii pierdute, pare amprenta unei dezŹnădejdi de moment, a unei coŹpleŹșiŹtoaŹre tristeți metaŹfizice. Numai frigul, foamea și spectrul morții îl poate deŹtermina pe om să reŹnunțe aparent la o aspirație scrisă în codul genetic. ConŹstrâns de împrejurări, Nichita operează în acest poem cu loŹgica bunului simț terestru, a crizei de timp, a lipsei de contemplație și meditație adică.

De aceea el alege formele concrete, palŹpabile, maŹteriale, iar între două feluri de mânŹcare optează pentru farfuria cu apeŹritive ce hrănesc stoŹmaŹcul și nu spiritul.
Acesta este momentul când Nichita ia decizia să se întoarcă “acasă”. Cu umilință, se recunoaște înfrânt, dar va fi o ultimă victorie a instinctului de supraŹviețuire.

A saptea elegie stanesciana
Mai târziu va regreta această slăbiciune, doŹvadă că se va despărți definitiv de sotia Doina Ciurea și tot restul vieții va încerca să-și demonstreze sie însuși că elegia a șaptea a fost un accident. El va continua să trăiască în numele frunŹzelor și al păsărilor, ocrotindu-le și iubindu-le așa cum și-a iubit deopotrivă semenii; dar niŹciodată nu va mai spune niciodată, cu atât mai mult cu cât nu va reŹnunŹța la aspirație spre sacralitate.

Curios este faptul că, în contextul politic și istoric în care a apăŹrut volumul (1966), elegia a șaptea “a scăpat turma” în fața cenzurii, deși două decenii mai târziu s-a afirŹmat că în acest poem “este caŹriŹcaturizat fără cruțare un mod materialist - îngust de a înțeŹlege existența” (Ștefania Mincu, 1987, p.91).
Avem încă o dovadă că noi, oamenii, suntem adeŹsea robi ai senŹtiŹmentelor și ai inŹstinctelor animalice, trăŹdându-ne astfel desŹcenŹdența.

Suntem ființele de pe PâŹmânt cele mai interesante, cele mai conŹtroŹversate, dar și ceŹle mai predispuse să ne depășim condiția, să eŹvoŹluăm aŹdiŹcă. Micile accidente care ne apropie de regnuri ne doŹveŹŹŹdesc liŹmiŹtele, dar și putința de a o lua de la capăt de fieŹcare dată, fapt ce ne înŹdreptățește să sperăm că într-o buŹnă zi vom izbuti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.