A fost super-teroristul Abu Nidal recrutat de Mossad pentru Israel

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Liceu

In 1958, s-a mutat in Arabia Saudita si si-a deschis un magazin in Riyadh. Ca multi alti tineri palestinieni in acei ani, si el si-a orgazniat propriul lui grup politic militant numit Organizatia Secreta a Palestinei. In 1967, cind actiunile sale militante au devenit violente, Nidal a fost deportat la Amman si a ajuns in Fatah, cea mai mare organizatie militanta palestiniana, aripa a Organizatiei [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: A fost super-teroristul Abu Nidal recrutat de Mossad pentru Israel

In 1958, s-a mutat in Arabia Saudita si si-a deschis un magazin in Riyadh. Ca multi alti tineri palestinieni in acei ani, si el si-a orgazniat propriul lui grup politic militant numit Organizatia Secreta a Palestinei. In 1967, cind actiunile sale militante au devenit violente, Nidal a fost deportat la Amman si a ajuns in Fatah, cea mai mare organizatie militanta palestiniana, aripa a Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (PLO) a lui Yasser Arafat.

In 1969, Nidal era reprezentatul PLO la Khartoum iar in 1970 era reprezentantul ei la Baghdad, unde a devenit agent al serviciilor secrete irakiene. Primul lui act terorist i-a fost cerut de Irakieni, anume ocuparea ambasadei Arabiei Saudite la Paris, in septembrie 1973.In 1973/74 relatia dintre Abu Nidal si Arafat s-a stricat. Arafat a considerat ca Nidal e prea "prietenos" cu Irakienii si si-a trimis alt reprezentant la Baghdad, iar Nidal a iesit din Fatah reprosindu-i lui Arafat ca vrea sa accepte un compromis de stat in West Bank in loc de o Palestina intreaga si libera.

In aceeasi perioada Nidal lucra pentru Partidul Baath din Irak, renumit pentru asasinatele lui scapate de sub control. Tot atunci s-a aliat cu presedintele si vice-presedintele Irakului (Ahmed Hassen Bakr si Saddam Hussein), care militau pentru pace in Palestina si l-au ajutat sa-si infiinteze propriul front numit Consiliul Revolutionar Fatah.

Intre 1978 si 1983 Nidal a avut doua misiuni majore care au lovit puternic in PLO si Arafat: primul, asasinarea reprezentantilor de frunte ai PLO in marile capitale (Said Hammami in Londra, Ali Yassin in Kuwait, Izz al-Din Qualaq in Franta, si Maim Khudr in Brussels). De asemenea l-a asasinat pe Issam Sartawi, consileirul cel mai pacifist al lui Arafat.

A doua misiune a fost sa loveasca Siria. Pentru asta a organizat in grup terorist numit Iunie Negru, dupa luna in care trupele siriene au invadata Libanul. Nidal a pus bombe la ambasadele siriene si birourile companiilor aeriene din Europa, au luat ostatici la un hotel in Damasc si a incercat sa-l asasineze pe ministrul de externe sirian Abdul Halim Khaddam.

La presiunea marilor puteri, Irakul il expulzeaza pe Nidal si acesta merge in Siria lui Assad in 1983. Assad nu l-a considerat un lider al palestinienilor ci un asasin platit si l-a folosit in asasinate ale oficialilor Iordanieni in New Delhi, Roma. Atena, Madrid, Bucuresti si Ankara, ca si in atentate cu bomba asupra altor reprezentnate iordaniene, deoarece Regele Hussein al Iordaniei lucra pe atunci cu Arafat (dar fara Assad) la o pace de compromis cu Israel.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.