A fi sau a nu fi roman in America

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.79

nivel: Facultate

Definiti printr-un astfel de sentiment national-istoric (la noi nationalismul imbraca forme neesentiale-alungarea minoritatilor- ca si cum ceilalti ne-ar impiedica sa fim romani) privim celelalte popoare ,care fac istorie, cu un sentiment ambivalent de invidie si respect , ca si popoare binecuvantate, unde participarea in istorie este deplina, unde orice efort si sacrificiu uman pare sa aiba ecou[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: A fi sau a nu fi roman in America

Definiti printr-un astfel de sentiment national-istoric (la noi nationalismul imbraca forme neesentiale-alungarea minoritatilor- ca si cum ceilalti ne-ar impiedica sa fim romani) privim celelalte popoare ,care fac istorie, cu un sentiment ambivalent de invidie si respect , ca si popoare binecuvantate, unde participarea in istorie este deplina, unde orice efort si sacrificiu uman pare sa aiba ecou universal. America nu are un trecut in istorie dar face istorie sub ochii nostrii sub forma de imperialism politic si economic pe care o manifesta, prin urmare este un popor istoric.

Pe Osama o sa-l prinda astia dupa cutiile de coca cola aruncate in desertul din Afganistan. America este spirit pragmatic, tehnicitate avansata si galopanta, competitie libera de valori si transcendenta a legii, si toate acestre valori sunt parti ale mitului American in care credem. E deajuns sa vezi 'Ziua Independentei' si sa sesisezi puterile acestui mit.Peste tot imagini idealizante, o saturare cu sens a realului. Si ca orice mit , furnizeaza o realitate ce transcende istoria, o conditioneaza. Americanismele din Romania nu sunt decat ritualurile acestui mit.

Imitarea stilului American, snobismul , nu sunt decat o ritualizare a cotidianului in scopul de a participa la a fi-ul American. Nu se face distintie intre ideal si real pe de o parte , apoi intre system social ca intreg si libertatea individuala pe de alta parte. Iluzia de care vorbeam la inceput consta in absolutizarea unei astfel de culturi, care este sustinuta chiar de America prin cultivarea permanenta a mitului, si functioneaza si mai bine la popoarele neputincioase pentru care apare ca o salvare, ca o mantuire. De aceea obsesia 'realizarii' este legata de America-tara tuturor posibilitatilor.

Cel mult poti sa spui despre Dumnezeu ca este gandul tuturor posibilitatilor, iar realitatea lor , bunatatea Lui. Noi insultam ceva acolo sus cand spunem : tara tuturor...... Absolutizarea este o credinta care estompeaza atitudinea critica si declanseaza entuziasmul emigrarii. Ritualul care ne face sa fim romani are acordurile lui Dumitru Farcas nu ale Madonei. Noi avem radacini mioritice , suntem meandrici, nu ne place galopul tehnicist care domina natura; natura este lirismul nostru romanesc, suntem legati essential de ea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.