A doua parte a razboiului de o suta de ani

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.26

nivel: Facultate

II. Richard a fost casatorit cu doua printese: prima a fost Ana de Boemia, prin al carei anturaj s-au raspandit la Praga ereziile lui Wyclif, dand nastere miscarii protestante a husitilor; a doua a a fost o franceza, Isabela, fiica lui Carol al VI-lea cel Nebun, ceea ce a displacut englezilor, care nu erau de acord cu politica francofila a lui Richard al II-lea si regretau vremurile cand arcasii d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: A doua parte a razboiului de o suta de ani

II. Richard a fost casatorit cu doua printese: prima a fost Ana de Boemia, prin al carei anturaj s-au raspandit la Praga ereziile lui Wyclif, dand nastere miscarii protestante a husitilor; a doua a a fost o franceza, Isabela, fiica lui Carol al VI-lea cel Nebun, ceea ce a displacut englezilor, care nu erau de acord cu politica francofila a lui Richard al II-lea si regretau vremurile cand arcasii de la Crecy si Poitiers se intorceau in satele lor incarcati de prazi.

Richard, dupa ce a domnit in mod intelept sase ani, s-a lasat ispitit de despotism. A izbutit sa umple parlamentul cu protejati de-ai lui si a imAZpus, sub amenintarea mercenarilor sai, sa i se aprobe un impozit asupra lanei pe toata durata vietii. Si de atunci n-a mai convocat Camerele. ReAZusita acestei politici i-a sucit capul. L-a exilat pe fiul lui Ioan de Gand si, la moartea batranului duce de Lancaster, i-a confiscat mostenirea.

Ceea ce a insemnat ca-l provoca pe varul sau la revolta. LanAZcaster a trait catva timp la Paris, pregatind o loviAZtura de stat. Indata ce el a debarcat in Anglia, RiAZchard s-a vazut parasit de toti si, in cele din urma, aruncat in inchisoare. Parlamentul, succesor al MaAZrelui Consiliu, il alese rege pe Henric de Lancaster, pe care cei doi arhiepiscopi l-au incoronat indata sub numele de Henric al IV-lea.

III. Henric al IV-lea nu era un rege legitim; isi datora coroana parlamentului, nobililor si bisericii. Astfel incat a trebuit sa menajeze aceste trei puAZteri mai mult decat au facut-o regii normanzi sau angevini. Bisericii i-a acordat in 1401, prin statutul De Heretico Comburendo, dreptul de a-i arde pe eretici. In timpul celor saizeci de ani de domnie a Lancasterilor, puterea parlamentului, atat de ameAZnintata de Richard al II-lea, nu va inceta sa creasca. Primul rege din dinastia Lancaster, Henric al IV-lea, stie ca-i un uzurpator si nu indrazneste niciodata sa opuna rezistenta Camerei Comunelor.

Al doilea, Henric al V-lea, isi petrece o mare parte din domnie in afara Angliei si lasa prematur tronul unui copil de varsta frageda. Henric al VI-lea, cand va deveni adolescent, va fi un suveran slab, pe juAZmatate nebun. Astfel o vreme indelungata, din caAZuza slabiciunii regelui, a absentei sau a temerilor sale, parlamentul este arbitrul situatiei. "In fata unor puteri rebele si instabile, Camera Comunelor, singura putere permanenta si larg nationala, priAZmeste prin forta imprejurarilor un rol de arbitru.

Acesti purtatori ai unor titluri litigioase nu pot cere decat din partea ei un credit precar. Timida inca, nesigura, uimita de rolul care-i revine si pe care nu l-a urmarit, ea exercita vreme de mai bine de un secol o autoritate preponderenta. Arhivele sale se umplu de precedente; analele se ilustreaza prin re-vendicari, regulamentul ei se imbogateste cu pracAZtici liberale: pure forme, fara indoiala, si care nu contin - ele singure - substanta libertatii poliAZtice (ceea ce s-a vazut foarte bine in secolul urmaAZtor, sub domnia Tudorilor), dar care perpetueaza, ca sa spunem astfel, aparatul, astfel incat, in ziua cand circumstantele devin din nou favorabile, el e gata montat si la indemana".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.