A doua mare conflagratie a secolului XX

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.76

nivel: Liceu

La ora 4.45 in ziua de 1 septembrie 1939, trupele germane (54 de divizii sprijinite de peste 1500 de avioane si de 2800 de tancuri) au trecut la ofensiva impotriva Poloniei conform planului de invazie elaborat inca din luna martie a aceluiasi an. Comandamentul polonez a reusit sa mobilizeze in graba 24 de divizii de infanterii si 8 de cavalerie. In aceste conditii trupele poloneze n-au reusit sa o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: A doua mare conflagratie a secolului XX

La ora 4.45 in ziua de 1 septembrie 1939, trupele germane (54 de divizii sprijinite de peste 1500 de avioane si de 2800 de tancuri) au trecut la ofensiva impotriva Poloniei conform planului de invazie elaborat inca din luna martie a aceluiasi an. Comandamentul polonez a reusit sa mobilizeze in graba 24 de divizii de infanterii si 8 de cavalerie. In aceste conditii trupele poloneze n-au reusit sa opreasca fortele germane care se indreptau vertiginos spre Varsovia (3; 61).

Anglia si Franta in conformitate cu garantiile de securitate acordate statului polonez au declarat la 3 septembrie 1939 razboi Germaniei. SUA se declara in afara conflictului iar o serie de state din Europa printre care si Romania isi proclama starea de neutralitate.
In urma victoriilor fulger trupele Wehrmachtului au ocupat Cracovia (6 septembrie) iar guvernul s-a retras la Liublin. Tancurile germane au ajuns in cateva zile la periferia Varsoviei. La 12 septembrie la Paris, Anglia si Franta au stabilit o strategie comuna de actiune si constituie Consiliul Interaliat de Razboi.(4; 15)

La 17 septembrie 1939 guvernul polonez si inaltii demnitari politici parasesc Varsovia asediata si se refugiaza in Romania. Din Est trupele Armatei Rosii au trecut la agresiune depasind frontiera polono-sovietica. Dupa lupte inversunate trupele poloneze au capitulat in fata fortelor Werhmachtului la 28 septembrie. In aceeasi zi la Moscova ministrii de externe german si sovietic au semnat tratatul prin care au impartit statul polonez si stabileau frontiera pe cursul raurilor San si Bug. La Paris s-a constituit guvernul polonez in exil.

Pe frontul de vest francezii au trecut la ofensiva. Desi detineau superioritatea in forte si armament au fost opriti in fata liniei fortificate Westwall (5; 38). Faptele par sa demonstreze ca nici Anglia si nici Franta nu s-au angajat in mod serios in conflict si astfel a inceput un razboi pe care gazetarii l-au denumit "razboi straniu". Expresia a fost lansata de presa americana pentru a marca o perioada din istoria celui de-al doilea razboi mondial care a tinut de la caderea Poloniei pana la ofensiva Werhmachtului in Est contra URSS.

Dupa caderea Frantei, germanii au capturat arhivele si au publicat o serie de documente considerate senzationale in care se putea observa ca aliatii au consumat o mare cantitate de timp cu elaborarea unor planuri nerealiste de ofensiva impotriva Reich-ului german (7; 37).
In Est URSS a trecut la materializarea intelegerilor convenite cu partenerul german prin pactul Ribbentrop- Molotov si a atacat la 30 noiembrie 1939 Finlanda. Pretextul a fost refuzul statului finlandez de a da curs ultimatumului sovietic prin care Moscova a cerut cateva insule din Marea Baltica, o parte din peninsula Hanco.

Moscova a mobilizat si aruncat asupra statului finlandez 960.000 de ostasi, 11.266 tunuri si aruncatoare de mine si peste 3000 de avioane. Finlanda cu doar 400.000 de ostasi, 900 de tancuri, 150 de avioane si 280 de tunuri n-a putut sa reziste decat 105 zile. La 12 martie 1940 guvernul finlandez a capitulat si a semnat tratatul de pace prin care a satisfacut cererile Kremlinului (6; 10).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.