A doua lege a termodinamicii

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.53

nivel: Facultate

A. Entropia.

Până acum ne-am mai întâlnit cu termenul de entropie, dar acum vom discuta mai pe larg despre el. Conform Compendiului de fizică publicat în 1988 1, “ca o consecință a legii a doua a termodinamicii, există o mărime fizică numită entropie, a cărei valoare nu poate decât să crească.”Conform altui manual de fizică, “Entropia este mărimea fizic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: A doua lege a termodinamicii

A. Entropia.

Până acum ne-am mai întâlnit cu termenul de entropie, dar acum vom discuta mai pe larg despre el. Conform Compendiului de fizică publicat în 1988 1, “ca o consecință a legii a doua a termodinamicii, există o mărime fizică numită entropie, a cărei valoare nu poate decât să crească.”Conform altui manual de fizică, “Entropia este mărimea fizică ce caracterizează starea de dezordine a moleculelor.”

Dacă ne întoarcem la capitolul B.1 și privim asupra contextelor în care este privită termodinamica prin prisma legii a doua, putem spune că entropia este măsura energiei inutile dintr-un sistem în stare de funcționare(a), a dezordinii dintr-un sistem(b) sau a bruiajului dintr-un sistem informațional(c).

Se pune întrebarea: Legea a doua a funcționat și înainte de căderea în păcat?Răspunsul este: Da. Entropia își făcea efectul prin digestie, eroziune, amortizarea valurilor, etc., dar această entropie era constantă, fiind egalată (compensată) de procesul de creștere. Dacă și astăzi entropia ar rămâne constantă, totul ar fi perfect.

Noi nu am mai îmbătrâni, florile nu s-ar mai ofili, etc., și în consecință s-ar putea construi perpetuum mobile, realizarea cea mult dorită de care vorbeam în capitolul A.2. Din cauza căderii în păcat, totul s-a transformat. Entropia a început să crească, blestemul acestei creșteri a entropiei fiind enunțat în Gen. 3,17-20.

A. Ireversibilitatea proceselor naturale
Am văzut în capitolul B.1 că legea a doua a termodinamicii este universal valabilă pentru toate procesele naturale. Dacă vom încerca să împărțim procesele naturale pe categorii, vom obține trei mari categorii:

1.Procese fizice – sunt studiate de științele fizice (fizica, chimia, geologia, astronomia, etc.)
2.Procese biologice – sunt studiate de științele biologice (zoologia, fiziologia, medicina, etc.)
3.Procese sociologice – sunt studiate de științele comportamentale (psihologia, sociologia, antropologia, etc.)

Dacă, conform legii a doua procesele termice sunt ireversibile în realitate și această lege este aplicabilă la toate procesele naturale, înseamnă că toate procesele naturale sunt ireversibile. De exemplu, în lucrarea “Principii și legi fundamentale în fizică”, Gheorghe Huțanu specifică faptul că “transformările reversibile sunt transformări ideale” . Ca urmare, dacă deschidem o sticlă cu parfum și mirosul se răspândește, moleculele nu se mai pot întoarce în sticlă.

Această situație produce “starea de echilibru energetic al lumii, această lume alegându-se cu o monotonie fatală, fiind o consecință a ireversibilității proceselor naturale.” Acest fenomen de ireversibilitate combinat cu entropia, duce la imposibilitatea cel puțin a păstrării ordinii, fără a se acționa din exterior.Din nou ajungem la necesitatea de a accepta existența unui efect universal și implicit a unei cauze universale.

III. MĂRTURIILE EVOLUȚIONIȘTILOR ÎN LEGĂTURĂ CU LEGEA A DOUA A TERMODINAMICII

Spuneam că evoluționiștii se feresc în general să abordeze legea a doua a termodinamicii. Dar sunt și excepții. Poate că este un lucru ciudat să auzi de la un evoluționist mărturia recunoașterii unei inteligențe care supraveghează desfășurarea proceselor naturale. Dar, dacă suntem interesați să aflăm asemenea mărturii, vom găsi chiar neașteptat de multe.În acest capitol vom lua cunoștință de trei mărturisiri ale unor asemenea oameni în legătură cu legea a doua a termodinamici.

Unul dintre aceștia este Harold Blum, care spune: ”Oricât de atent am examina energetica sistemelor vii, nu găsim nici o dovadă a înfrângerii principiilor termodinamicii, dar vom întâmpina un grad de complexitate neîntâlnit în lumea nevie.” Alt om de știință evoluționist este Alfred Kastler, care a primit Premiul Nobel pentru fizică. El specifică faptul că “toate marile principii ale fizicii pot începe într-adevăr cu aceste cuvinte: ‘Este imposibil să…’.

Acestea sunt tot atâtea constatări de eșecuri.” Firește că este vorba și de legea a doua a termodinamicii, care specifică faptul că este imposibil să construiești perpetuum mobile, despre care am mai discutat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.