ARN

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.70

nivel: Liceu

Studiul in U.V. al densității optice aratp existența a două maxime corespunzătoare vitezelor de sedimentare 50 S și 30 S, caracteristice particulelor ribozomlale bogate în A R N. Aceste straturi prezintă o tadioactivitate redusă.

Măsurarea radioactivității diferitelor straturi arată că maximul se realizează pentru stratul 20 S. A R N corespunzător acestei viteze de sedimentare re[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: ARN

Studiul in U.V. al densității optice aratp existența a două maxime corespunzătoare vitezelor de sedimentare 50 S și 30 S, caracteristice particulelor ribozomlale bogate în A R N. Aceste straturi prezintă o tadioactivitate redusă.

Măsurarea radioactivității diferitelor straturi arată că maximul se realizează pentru stratul 20 S. A R N corespunzător acestei viteze de sedimentare reprezintă numai o mica fracție din cantitatea totală de A R N, sintetizată in timp scurt in prezenta P32.

Prin hidroliza ușoară a acestei fracții și examenul său cromatografic, s-a constatat că A R N ce conține nucleoStudiul cantitativ al bazelor azotate aflate in molecula de A R N-m, prezentat in tabelul de mai sus, arată că citozina + guanina variază procentual la diferite specii în limite relativ mari, însă această variație este foarte asemănătoare cu cea suferită de bazele corespunzătoare din A D N. Acesta este un argument important în sprijinul tezei că acest tip de A R N este complementar A D N și purtătorul mesajului genetic. Un alt argument îi constituie raportul dintre bazele purinice și pirimidinice care este aproximativ 1, la fel ca la A D N.

Într-o altă serie de experimente similare s-a marcat A R N-r din ribozoimi cu P32, pus la dispoziția celulelor bacteriene timp mai lung înainte de începerea experienței, dar A R N-m s-a marcat cn uridină C14 un timp scurt, în prezența ionilor de magneziu (Mg++) în concentrație de 10-2 .

Curba radioactivității A R N din ribozomi (P32) prezintă un maximum corespunzător fracției de sedimentare 70 S, datorită faptului că ribozoimii și polisomii nu sunt distruși în această experiență. În ceea ce privește A R N-m, studiul radioactivității C14 a arătat ca acest tip de A R N nou sintetizat se găsește legat în mare parte de ribozomi. Această fracție de A R N total este capabilă de hibridare cn A D N, fapt care demonstrează că este vorba de A R N-m rapid sintetizat în prezența carbonului radioactiv (C14).

A R N-m are următoarele caracteristici: este sintetizat rapid in celulă, fapt evidențiat prin experimentele amintite, este heterogen privind viteza de sedimentare și respectiv greutatea moleculară, este capabil de hibridare cu o catenă de A D N a cărei secvență de nucleotidă o copiează, este responsabil de asocierea ribozomilor 70 S în polisomi și are un rol important în sinteza proteinelor.

In ceea ce privește viteza de sedimentare, A R N-m de la E. coli asociat cu ribozomi face parte dintr-o fractie superioarä 70 S, insă A R N-m liber are o greutate molecularä mai redusă și o viteză de sedimentare cuprinsă între 7 S și 15 S, fiind deci heterogen. Se pare că heterogenitatea se datorește măririi genelor copiate din A D N.

Prin separarea celor două catene de A D N s-a reușit realizarea de hibrizi A R N-m A D N numai cu una din catene, fapt care indică posibilitatea de copiere a mesajului genetic numai a uneia dintre catene. La E. coli, de pildă, molecula de A R N-m conține intre 900—1 500 nucleotide din cauză că proteinele au în medie între 300—500 aimnoacizi.

A R N-m este responsabil cu asocierea ribozomilor 70 S în polisomi cu o viteză de sedimentare care depășește uneori chiar 100 S. S-a constatat expeŹrimental că blocarea formării polisomilor împiedică sinteza proteică din celulă.

În sfirșit, rolul A R N-m în sinteza proteică a fost demonstrat expetimental, prin adausul de A R N-m de la A D N bacteriofagic la un sisterm acelular de E. coli conținând metaboliți și ribozomi. S-a observat o sinteză rapidă de proteine specifice bacteriofagului.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.