ANKH

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.98

nivel: Liceu

Regele egiptean este de asemenea asociat cu Ankh-ul, fie in posesia acestuia (dand viatza poporului sau), fie ca i se daruie un Ankh de catre zei. Numeroase exemple de modele au fost gasite, fie din metal, fie din lut sau lemn. Este de obicei purtata in scopul prelungirii vietzii celor vii sau pentru a energiza spiritul celui decedat. Zeii si regii sunt adesea infatzisatzi purtand un Ankh pentru a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: ANKH

Regele egiptean este de asemenea asociat cu Ankh-ul, fie in posesia acestuia (dand viatza poporului sau), fie ca i se daruie un Ankh de catre zei. Numeroase exemple de modele au fost gasite, fie din metal, fie din lut sau lemn. Este de obicei purtata in scopul prelungirii vietzii celor vii sau pentru a energiza spiritul celui decedat. Zeii si regii sunt adesea infatzisatzi purtand un Ankh pentru a fi deosebitzi de muritorii de rand. Ankh-ul simboliza viatza eterna si garanta nemurire celui care il purta.

Se credea ca eenrgia vitala emanata de Ankh poate fi absorbita si de persoanele din jurul purtatorului pe o anumita raza. Ankh-ul serveste ca un receptor al energiei vitale raspandite pretutindeni in univers. Amuleta este un puternic talisman care garanteaza purtatorului protectzie impotriva fortzelor malefice ale decaderii si degenerarii.
Bucla Ankh-ului este tzinuta de catre zei. Este asociata cu Isis si Osiris din timpul perioadei dinastice timpurii. Bucla reprezinta de asemenea si principiul feminin (Uterul), iar portziunea alungita reprezinta principiul masculin (Penisul).

Acestea doua contopite dau ca rezultat viatza. Datorita impactului puternic, Ankh-ul era folosit in diferite ritualuri religioase sau culturale implicand regalitatea. Printre comorile lui Tutankamon, Ankh-ul era un artefact important gasit in mormant. Cercul simbolizeaza viatza eterna iar crucea de sub el - planul material. Ankh-ul este numit si "Crux Ansata", originea sa fiind egipteana si dateaza din timpul perioadei dinastice timpurii, aparand in diverse forme de arta in posesia zeilor.

De obicei este tzinuta de catre zei in dreptul nasului regelui decedat pentru a simboliza suflarea vietzii data in lumea de dincolo. De asemenea, Ankh-ul seamana cu o cheie - cheia vietzii eterne de dupa moarte. Influentza sa a fost simtzita pe parcursul tuturor perioadelor dinastice si a supravietzuit ca un simbol posedand puteri mistice pe parcursul perioadei Crestinismului Coptic. Ankh-ul posedat de fiecare avea puteri asociate acelui zeu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.