9 pasi pentru a reduce incordarea musculaturii oculare cauzata de computer

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.86

nivel: Facultate

4. Ajusteaza gradul de iluminare a ecranului Utilizand butonul de pe monitor, poti ajusta gradul de iluminare a ecranului. Ajusteaza-l in functie de mediul inconjurator. Ca test, uita-te la aceasta pagina web. Daca ti se pare ca arata prea stralucitor, ca o sursa de lumina, s-ar putea ca ecranul tau sa fie ajustat la un nivel puternic. Daca apare gri, s-ar putea sa fie prea intunecat. Nici unul di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: 9 pasi pentru a reduce incordarea musculaturii oculare cauzata de computer

4. Ajusteaza gradul de iluminare a ecranului Utilizand butonul de pe monitor, poti ajusta gradul de iluminare a ecranului. Ajusteaza-l in functie de mediul inconjurator. Ca test, uita-te la aceasta pagina web. Daca ti se pare ca arata prea stralucitor, ca o sursa de lumina, s-ar putea ca ecranul tau sa fie ajustat la un nivel puternic. Daca apare gri, s-ar putea sa fie prea intunecat. Nici unul dintre cazuri nu este cel optim. Ajusteaza si contrastul si ai grija ca marimea textului si culorile sa fie ajustate pentru un confort ocular maxim.

5. Clipeste mai des Clipitul este extrem de important atunci cand lucrezi la computer. El te ajuta sa iti umezesti ochii, evitand astfel uscarea si iritarea acestora. Desi poate parea o actvitate normala si nu te gandesti prea mult la acest lucru, studiile arata ca oamenii care lucreaza la calculator au tendinta de a clipi mai rar decat de obicei - de aproape 5 ori mai putin. Umezeala de la suprafata ochilor se evapora mai rapid in perioadele in care nu clipesti, cauzand uscarea acestora. Cladirile de birouri au oricum de obicei o atmosfera destul de uscata, ceea ce amplifica aceasta problema.

6. "Exerseaza-ti" ochii Ia-ti privirea de la computer la fiecare 30 de minute, apoi concentreaza-te asupra unui obiect aflat la departare - afara sau pe hol. Stai astfel 5-10 secunde. Un alt exercitiu la fel de util presupune privitul concentrat spre un obiect distant, timp de 10-15 secunde si apoi iar spre un obiect apropiat, tot 10-15 secunde. "Plimba-ti" astfel privirea intre departe si aproape de vreo 10 ori. Ambele exercitii te vor ajuta sa iti eliberezi ochii de stres si sa ii pastrezi in forma.

7. Ia pauze in mod frecvent Potrivit specialistilor, un utilizator de computer ar trebui sa ia pauza cate 10 minute la fiecare ora, pentru a evita intinderile musculare sau durerile. Totusi, daca simti cumva nevoia sa iei pauze mai des, ar putea fi un semn de intrebare - poti suferi de sindromul vederii afectate de computer. Intreaba un medic si fa-ti un control ocular pentru a te asigura ca totul este in regula.

8. Modifica-ti locul de munca Nu iti spunem sa iti gasesti un alt serviciu. Pur si simplu, sa iti aranjezi coltul tau de la locul de munca astfel incat sa iti fie confortabil din toate punctele de "vedere". Daca trebuie sa te uiti mereu de la o foaie de hartie la calculator, acest lucru poate cauza oboseala ochilor. Plaseaza-ti foile de lucru pe un suport la aceeasi inaltime si asezat langa monitorul computerului tau. Lumineaza-ti in mod corect biroul; poti alege sa folosesti o lampa mobila, dar aseaz-o astfel incat sa nu lumineze ecranul computerului sau chiar mai rau de atat - sa iti lumineze direct in ochi. Ajusteaza-ti biroul si scaunul de lucru la inaltimea corecta. Alege mobila ergonomica pentru a te asigura ca ai o pozitie buna in fata calculatorului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.