9 Mai 1877 - 9 Mai 1945

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.81

nivel: Liceu

In acel moment alianta romano-rusa era necesara, durabilitatea sa indoielnica manifestandu-se la masa tratativelor cand, la Berlin, in iunie 1878 marii invingatori si invinsi precum si marii "neutri" trasau noi frontiere si reimparteau sferele de influenta.
In 1877-1878 Romania, participand cu aport decisiv in razboiul romano-ruso-turc, obtinea recunoasterea independentei de stat si aparten[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: 9 Mai 1877 - 9 Mai 1945

In acel moment alianta romano-rusa era necesara, durabilitatea sa indoielnica manifestandu-se la masa tratativelor cand, la Berlin, in iunie 1878 marii invingatori si invinsi precum si marii "neutri" trasau noi frontiere si reimparteau sferele de influenta.
In 1877-1878 Romania, participand cu aport decisiv in razboiul romano-ruso-turc, obtinea recunoasterea independentei de stat si apartenenta Dobrogei la patria mama.

Rusiei, intre altele, i se recunostea anexarea sudului Basarabiei, chestiune fara obiect, in fond, in conflictul balcanic: "oricare ar fi argumentele Dvs., ele nu pot modifica hotararea noastra", declara cancelarul rus Gorceakov, confirmand ca dreptul fortei are deseori castig de cauza in fata fortei dreptului.
Se cuvine a aprecia efortul urias al natiunii romane in epopeea razboiului independentei, a rolului clasei politice de atunci, a unor personalitati, intre care I.C. Bratianu, M. Kogalniceanu, C.A. Rosetti, ce in momente de cumpana au inteles cu adevarat in ce consta interesul national.

Independenta de stat ca si unitatea nationala deplina dobandita in 1918, cuceriri obtinute prin grele jertfe si imense sacrificii s-au aflat in grea primejdie la sfarsitul celui de-al patrulea deceniu al acestui veac. Aceleasi tendinte de modificare in forta a frontierelor firesti si de nesocotire a aspiratiilor de libertate ale popoarelor s-au manifestat din nou, dar la o cu totul alta scara. Al doilea razboi mondial a fost hotarat la Berlin si Tokyo, la Moscova si Roma. Ca si in trecutul nu foarte indepartat, dreptul fortei biruind din nou.

In confruntarea mondiala din 1939-1945, participarea Romaniei cu toate consecintele pe plan teritorial, militar si politic s-a hotarat nu la Bucuresti ci la Moscova, cand la 23 august 1939 s-a semnat pactul Molotov-Ribbentrop si la Viena, unde s-a parafat Dictatul ce anula in fapt hotararea de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918.
Astfel, Romania a adoptat initial pozitia de cedare in fata primejdiei din est si apoi din vest, pentru a incerca apoi recuperarea unor parti a pierderilor teritoriale din 1940: Basarabia in razboiul antisovietic (22 iunie 1944) si Transilvania de Nord, in razboiul antihitlerist (23 august 1944 - 9 mai 1945), actualele hotare fiind recunoscute la Conferinta de pace de la Paris din 1946/1947.

Documente noi cu referire expresa la acest segment al istoriei contemporane au fost puse in valoare de Arhivele Nationale in lucrarea aparuta recent "Romania - marele sacrificat al celui de al doilea razboi mondial". Titlul se leaga de pozitia adoptata de Aliati (U.R.S.S., S.U.A., Marea Britanie) fata de Romania, situata pe locul al patrulea ca pondere in lupta impotriva Germaniei naziste. Valoroasa sa lucrare, aparuta sub coordonarea domnului M.R.Mocanu, director la Arhivele Nationale - Bucuresti, incearca sa dea raspuns intrebarii:

"... Cum s-a facut de-am devenit noi - romanii - marele sacrificat la ospatul Aliatilor?. Pentru a raspunde acestei dureroase intrebari, trebuie sa inaintam, fara prejudecati pe labirinticul traseu al interactiunilor si conexiunilor voite ale faptului istoric ce au dirijat derularea acestuia intr-un anume sens". (Marin Radu Mocanu)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.