77 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania 1918-1995

1x punct

categorie: Istorie

nota: 8.92

nivel: Facultate

In evolutia istorica, parte din Basarabia a revenit Moldovei, respectiv, dupa 1859 Romaniei, intre 1856-1878 fiind apoi din nou anexata de Rusia.Anul 1918 a adus si poporului roman implinirea nazuintei firesti de unitate nationala, provinciile romanesti aflate sub stapanirea imperiilor vecine, devenite ruine au intregit ceea ce se realizase la 1859.

Basarabia este in acest proces de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: 77 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania 1918-1995

In evolutia istorica, parte din Basarabia a revenit Moldovei, respectiv, dupa 1859 Romaniei, intre 1856-1878 fiind apoi din nou anexata de Rusia.Anul 1918 a adus si poporului roman implinirea nazuintei firesti de unitate nationala, provinciile romanesti aflate sub stapanirea imperiilor vecine, devenite ruine au intregit ceea ce se realizase la 1859.

Basarabia este in acest proces deschizatoarea drumului spre Alba Iulia. Fratii de peste Prut s-au reintors la matca cand inca razboiul nu se incheiase (primul razboi mondial, 1914-1918) act cu totul remarcabil si eroic, totodata, dupa ce inca din 1917 s-a desprins de fostul imperiu rus.La 27 martie/ 9 aprilie 1918, la Chisinau, Consiliul National al Basarabiei (Sfatul Tarii) a adoptat Hotararea de unire cu Romania, din care citam: In numele poporului Basarabiei, Consiliul National declara:
"Republica democratica moldoveneasca (Basarabia),

in limitele sale dintre Prut, Nistru, Dunare, Marea Neagra si vechile sale frontiere cu Austria, smulsa de Rusia, de mai mult de 100 de ani din corpul vechii Moldove, in virtutea dreptului istoric si al dreptului national, pe baza principiului ca popoarele singure trebuie sa decida de soarta lor, se uneste de acum inainte cu patria mama, Romania (...), Basarabia alipindu-se la Romania ca o fiica la mama sa, Parlamentul roman va decide convocarea in cel mai scurt timp a unei Constituante in care vor intra proportional cu populatia reprezentantii Basarabiei, alesi prin sufragiu universal, egal, direct si secret (...). Traiasca in veci unirea Basarabiei si a Romaniei, pretutindeni si pentru totdeauna. Presedinte I. Inculet. secretar S. Buzdugan"
Alaturi de semnatari, in avangarda luptei pentru unirea cu Romania s-au mai aflat patriotii basarabeni Pantelimon Halippa, Ioan Valuta, Alexandru Valeanu, Vasile Horea si altii.

Primul ministru roman A. Marghiloman, declara: "...cu mandrie iau act de declaratiile domniilor voastre si declar ca Basarabia este de-acum unita pe vecie cu Romania unita si nedespartita...".
In fine, dintre multitudinea de documente externe ce confirma apartenenta Basarabiei la Romania, citam din Tratatul privitor la Basarabia semnat la Paris, la 28 octombrie 1920: "Imperiul Britanic, Franta, Italia, Japonia - principalele puteri aliate - si Romania, considerand ca in interesul pacii generale in Europa, trebuie sa se asigure chiar de-acum o suveranitate asupra Basarabiei, raspunzand aspiratiunilor populatiei si garantand minoritatilor de rasa, de religie sau de limba,

protectiunea care trebuie; considerand ca din punct de vedere geografic, etnografic, istoric si economic unirea Basarabiei cu Romania este pe deplin justificata (...), au hotarat sa incheie prezentul tratat si in acest scop au desemnat plenipotentii lor (semnaturile). Facut la Paris, la 28 octombrie 1920, intr-un singur exemplar care va ramane in Arhivele Guvernului Republicii Franceze, si dupa care se vor face expeditii autentice la fiecare din puterile semnatare ale tratatului (...)".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.