23 august 1944

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.67

nivel: Liceu

Propaganda comunista

Dupa razboi, 23 august a devenit ziua nationala a Romaniei fiind sarbatorita cu fast, in fiecare an, de regimul comunist. Cu toate ca nu au jucat un rol important in evenimentul de la 23 august 1944, comunistii au reusit sa foloseasca actul de la 23 august in folos propriu. De la “insurectie armata", evenimentul a fost denumit “revolutie de eliberar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: 23 august 1944

Propaganda comunista

Dupa razboi, 23 august a devenit ziua nationala a Romaniei fiind sarbatorita cu fast, in fiecare an, de regimul comunist. Cu toate ca nu au jucat un rol important in evenimentul de la 23 august 1944, comunistii au reusit sa foloseasca actul de la 23 august in folos propriu. De la “insurectie armata", evenimentul a fost denumit “revolutie de eliberare sociala si nationala antifascista si antiimperialista", iar regimul comunist si-a arogat timp de peste patru decenii paternitatea actului istoric.

In ultimii ani ai regimului, manifestatiile de 23 august au servit la cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu, acesta devenind principala figura a momentului. Stadioanele erau pline cu oameni adusi din fabrici, televiziunea transmitea programe speciale, defilari megalomane si petreceri muncitoresti, asa sarbatoreau romanii inainte de revolutie 23 august muncitoresc.

Daca pentru tinerii nascuti dupa 1989 ziua de 23 august nu inseamna probabil mare lucru, in mod sigur pentru generatiile „educate“ anterior ea are o serioasa incarcatura emotionala. Aceasta in primul rand pentru faptul ca la acea data se serba Ziua Nationala a Romaniei. Situata avantajos din punct de vedere calendaristic, incepea cu defilarea de rigoare, dupa care toata lumea iesea la iarba verde. Parcurile si lizierele padurilor de la marginea marilor orase erau intesate de oameni, mititeii si berea erau la ordinea zilei, fanfarele, tarafurile si grupurile folclorice asudau din greu; cu alte cuvinte, tot romanul se simtea bine.

Din punct de vedere istoric, s-au implinit 60 de ani de atunci, evenimentele au in continuare o semnificatie deosebita. Trecerea Romaniei in ultimul moment de partea Natiunilor Unite a salvat tara de la un mare dezastru, prefigurat, de altfel, inca din 1942, dupa pierderea marilor batalii de la Stalingrad si Cotul Donului. De altfel, inca de pe atunci, toti factorii politici din tara au sesizat acest lucru, declansand urgent negocierile pentru iesirea Romaniei din razboi. Din nefericire, cei trei ani de razboi impotriva Uniunii Sovietice, in special „ravna“ depusa de armata romana in unele batalii, nu ne-au fost iertati. Desi se stia inca din primavara anului 1944 ca zilele Romaniei sunt numarate, negocierile de armistitiu s-au desfasurat greoi, fie din pricina ezitarilor manifestate de maresalul Antonescu, fie datorita faptului ca aliatii urmareau sa pedepseasca exemplar Romania.

Uriasa concentrare de forte sovietice pe frontul Iasi – Chisinau finalizata in luna martie crea perspective sumbre pentru armata romana, ce putea fi spulberata in cateva saptamani. In acest context, afirmatia ca iesirea Romaniei a scurtat razboiul cu o jumatate de an nu are nici o acoperire. Lovitura de stat de la 23 august nu a fost decat un act disperat. In acele imprejurari, comunicatul dat in seara acelei zile, prin care se anunta trecerea Romaniei de partea Natiunilor Unite, a fost pur si simplul ignorat de sovietici. Armata romana a fost tratata ca inamic, continuand ofensiva de cucerire a tarii. Starea de confuzie creata, degringolada in care se intrase evidentiaza clar neputinta maresalului Antonescu, depasit total de imprejurari. Faptul ca se pregatea in seara zilei de 23 august sa se intoarca de pe front nu i-ar fi asigurat decat, poate, un sfarsit tragic, care sa incununeze o cariera militara de exceptie.

Ezitarile sale, faptul ca nu a adus suficiente forte din interior care sa intareasca apararea pe Carpatii Meridionali si pe mult laudata linie fortificata Focsani– Namoloasa–Galati au dus trupele Armatelor 3 si 4 care se aparau in Moldova in prag de catastrofa. Pe majoritatea frontului Iasi–Chisinau, raporturile de forte erau de 20/1 in favoarea sovieticilor, in conditiile in care acestia erau sustinuti de mii de tancuri, iar armata romana nu avea nici unul. Aceasta realitate cruda ridiculizeaza unele legende ce mai circula si astazi referitoare la invincibilitatea lui Antonescu.

Dimpotriva, dupa 23 august a inceput calvarul armatei romane. In conditiile in care armistitiul romano-sovietic a fost semnat abia peste trei saptamani (la 13 septembrie), in toata aceasta perioada marile unitati care se acoperisera de glorie in cei trei ani de lupte grele au fost in mod dezonorant dezarmate de „noii aliati“, sovieticii. Martori oculari mi-au relatat cum, in Gara Pascani, sute de ostasi romani dezarmati erau indrumati spre vagoanele pe care scria cu creta Pitesti, Craiova, Ploiesti etc. Bucurosi ca se vor intoarce acasa, acestia urcau in graba. Intesate bine cu oameni, garniturile plecau apoi in Siberia. Au fost peste 120.000 de ostasi luati prizonieri si trimisi in Siberia.

Dintre acestia, mai mult de jumatate nu s-au mai intors in tara. In concluzie, Romania a fost tratata ca un stat invins. Consecintele s-au vazut la Conferinta de Pace de la Paris si ulterior, cand in tara s-a instalat Guvernul comunist. Totusi, lovitura de stat de la 23 august a cam incurcat planurile rusilor. Acestia erau pregatiti ca, o data cu intrarea in Bucuresti (planificata pe 26 august), sa instaleze Guvernul comunist condus de Ana Pauker. Asa, agonia a mai durat trei ani, pana ce regele Mihai, artizanul loviturii de stat de la 23 august, a fost alungat din tara. In memoria parintilor si bunicilor nostri, a celor peste un sfert de milion de eroi cazuti departe de tara, nu trebuie sa minimalizam semnificatiile acestei zile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.